Recomandări pentru vremea caniculară. Măsuri de protecţie

Recomandari generale pentru populatie

  • Evitati, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare in intervalul 11.00 – 18.00;
    • Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala;
    • Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 de grade Celsius;
    • Daca nu aveti aer conditionat in locuinta, la locul de munca, petreceti 2 – 3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (spatii publice, magazine);
    • Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;
    • Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa;
    • Beti zilnic intre 1.5 si 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. In perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute;
    • Nu consumati alcool deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;
    • Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, Cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
    • Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o cantitate mare de apa;
    • O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca un pahar de apa;
    • Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.).
    • Aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;
    • Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

Cum putem limita cresterea temperaturii in locuinte:

  • Inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/sau draperiile;
    • Tineti ferestrele inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta;
    • Deschideti ferestrele seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta;
    • Inchideti orice aparat electrocasnic de care nu aveti nevoie.

Recomandari pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri in randul copiilor

Pentru sugari si copii mici:

  • Realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer;
    • Sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada;
    • Se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita;
    • Copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale din fibre naturale comode;
    • Nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi si obligatoriu cu caciulita pe cap;
    • Copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructe proaspete si foarte bine spalate;
    • Mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe, facute in casa, fara adaos de conservanti. Se va evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool;
    • La cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica;
    • Atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil, cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate;
    • Copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice:

  • Crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
    • Hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe, facute in casa, fara adaos de conservanti;
    • Alimentatia va fi predominat din legume si fructe proaspete;
    • Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale pentru pastrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile;
    • Este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei;
    • Se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei sau, daca este absolut necesar, se va folosi imbracaminte usoara, din fibre naturale, precum si palarii de protectie pe cap;
    • Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente;
    • Mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.

Recomandari pentru persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit

  • Vor incerca dozarea efortului in functie de periodele zilei incercand sa evite excesul de efort in varfurile de canicula. Daca valorile de caldura sunt foarte mari, se va proceda la stoparea activitatii;
    • Se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe, facute in casa, fara adaos de conservanti;
    • Este contraindicat consumul de cafea si alcool in aceasta perioada;
    • Utilizarea unui echipament corespunzator, din fibre naturale si echipament pentru protejarea capului de efectele caldurii excesive.

Recomandari pentru angajatori:

Pentru ameliorarea conditiilor de munca:

  • Reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
    • Asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
    • Alternarea efortului dinamic cu cel static;
    • Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite si curenti de aer.

Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:

  • Asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 – 4 litri/persoana/schimb;
    • Asigurarea echipamentului individual de protectie;
    • Asigurarea de dusuri, unde este posibil.
  • (sursa.www.ministerulsanatatii.ro)