Profesorii care le cer bani parintilor pentru asa-numitul fond al clasei ar putea fi amendati cu pana la 2.000 de lei, conform unui nou proiect de lege.
Daca va fi adoptat, proiectul de lege le va permite parintilor, insa, sa doneze bani.
Asociatiile de parinti atrag atentia ca fondul clasei este deja ilegal, prin regulamentul cadru. Numai ca nu se prea aplica, spune initiatorul, pentru ca este greu de dovedit ca un profesor le-a cerut bani elevilor.
„Exista si o teama a parintilor ca daca nu cotizezi, copilul lui va fi pedepsit sau nu va fi notat corespunzator”, declara Eugen Ilea, vicepresedinte Asociatia Federatiei Parintilor, conform stirileprotv.ro.
Pentru ca proiectul de lege sa fie adoptat, acesta trebuie sa treaca de Parlament, sa fie promulgat de presedintele tarii si sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Si Consiliului National al Elevilor a propus, anul acesta, un proiect de lege similar, considerand ca fenomenul de colectare a banilor pentru fondul clasei, respectiv al scolii, reprezinta o modalitate prin care este sprijinita coruptia in unitatile de invatamant.
Fondul clasei este un subiect intens dezbatut in fiecare an. Pe de-o parte, unii parinti refuza sa contribuie cu bani si au tot dreptul sa o faca, deoarece fondul clasei este declarat ilegal. Pe de alta parte, profesorii nu isi pot desfasura orele daca nu au la dispozitie strictul necesar lucrului la clasa. Cadrelor didactice le este interzis sa se ocupe de strangerea banilor, insa acest lucru poate fi realizat de asociatiile de parinti.
Strangerea de bani de la parintii elevilor pentru fondul clasei este o practica raspandita in scolile din Romania si se initiaza la fiecare inceput de an scolar.
Un studiu realizat de Asociatia „Salvati copiii” arata ca parintii au dat peste 6.000 de lei in 2020 pentru intretinerea copilului la scoala. Suma a fost dubla fata de 2018.
(sursa:www.portalinvatamant.ro)