Peste o mie de angajaţi ai MAI, mobilizaţi pentru asigurarea ordinii la alegerile locale parţiale

Peste 1.000 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi, duminică, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secţiilor de vot pentru alegerile locale parţiale.

Duminică, în 36 de localităţi din 23 de judeţe se vor organiza alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, respectiv pentru consiliul local.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, printre responsabilităţile MAI la procesul electoral se numără asigurarea protecţiei buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării, pe timpul operaţiunilor de tipărire, transport şi depozitare, menţinerea ordinii publice pe întreaga perioadă electorală, cu accent pe ziua votului, asigurarea protecţiei secţiilor de votare şi soluţionarea cu celeritate a sesizărilor privind incidentele electorale.

„Precizez că echipajele de poliţişti şi jandarmi vor asigura protecţia celor 176 de secţii de votare inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică. De la nivelul IGPR şi al IGJR au fost desemnaţi ofiţeri pentru activităţi de sprijin a structurilor din cele 23 de judeţe în care se desfăşoară alegeri. Astăzi are loc instruirea acestora şi, ulterior, deplasarea către judeţele repartizate”, a spus Dajbog.

Alegătorii români îşi pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

„Vă reamintim că actele de identitate care au expirat începând cu data de 1 martie 2020 îşi menţin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci, cetăţeanul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestui document”, a precizat Dajbog.

Alegătorul votează numai la secţia unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secţia de votare unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

La alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal.

„Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, al persoanelor acreditate, al candidaţilor şi nici operatorul de calculator”, a mai spus oficialul MAI.

De la începutul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat ordinea şi liniştea publică la 64 de manifestări electorale organizate în 27 de localităţi din 12 judeţe.

Au fost sesizate 22 de incidente electorale, dintre care 14 confirmate, patru neconfirmate şi patru în curs de verificare. În urma activităţilor de cercetare desfăşurate de poliţişti până acum, s-au constatat opt infracţiuni, dintre care patru pentru coruperea alegătorilor.

S-au aplicat patru sancţiuni contravenţionale: două amenzi în valoare de 15.600 de lei şi două avertismente scrise. (sursa:www.agerpres.ro)