Proiect transfrontalier derulat de jandarmii ieşeni şi carabinierii din Republica Moldova

În perioada 23 – 24 iunie, la sediul Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova, din Chişinău, a avut loc reuniunea echipelor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și Inspectoratului General de Carabinieri, responsabile pentru derularea proiectului transfrontalier ,,Intervention techniques and tactics standardization through joint preparation and training activities for the insurance of public order measures occurred during cross border public manifestations”, cod 2SOFT/4.3/15.

Vizita de lucru a reprezentat o etapă în cadrul proiectului respectiv, cu numărul 2.2.3. – „Călătorii în interesul de pregătire și analiză a documentelor aferente procesului de implementare”, și a avut ca scop, realizarea următoarelor obiective:

 

  • Relevarea progresului înregistrat în procesul de implementare a proiectului la momentul actual
  • Replanificarea activităților conform propunerilor materializate în actul adițional de amendare a contractului de grant
  • Prioritizarea activităților de achiziții publice în cadrul proiectului potrivit resurselor financiare disponibile și a activităților ce urmează a fi realizate conform tranșei de pre-finanțare stabilite
  • Materializarea acțiunilor principale întreprinse în vederea întocmirii raportului intermediar și înaintarea acestuia finanțatorului
  • Definitivarea aspectelor legate de buna organizare și desfășurare a activităților comune de pregătire dintre structurile operative din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și ale Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova ce se vor desfășura la sfârșitul lunii iulie 2021 la Chișinău.

Reuniunea de lucru a debutat cu întrevederea echipei manageriale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași condusă de către Inspectorul șef, colonel dr. Mircea TULICĂ, în calitate de manager de proiect și delegația carabinierilor din Republica Moldova condusă de către Comandantul General al Inspectoratului General de Carabinieri, colonelul Ștefan PAVLOV.

În cadrul activităților de debut au fost stabilite prioritățile și obiectivele vizitei de lucru din cadrul proiectului european.

Pe durata celor două zile s-au desfășurat activități pe echipe de lucru, conform agendei stabilite inițial fiind realizate obiectivele propuse.

“În contextul activităților desfășurate, cele două delegații au constatat o dată în plus, importanța şi necesitatea derulării în comun a acestui proiect european în actualul context social, evidențiindu-se necesitatea creșterii standardului de realizare a serviciul public în interesul cetățenilor. Utilitatea activităților comune de pregătire profesională între cele două structuri de ordine și siguranță publică răspunde nevoilor actuale de creștere a performanței profesionale și dezvoltării expertizei lucrătorilor pentru creșterea nivelului de siguranță a comunității din zona de responsabilitate”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Iaşi.

Următoarea activitate din cadrul proiectului transfrontalier ,,Intervention techniques and tactics standardization through joint preparation and training activities for the insurance of public order measures occurred during cross border public manifestations”, cod 2SOFT/4.3/15, se va desfășura tot la Chișinău, în Republica Moldova. și va consta în desfășurarea unui program de pregătire comună pe linia asigurării măsurilor de ordine la manifestări publice transfrontaliere, precum și elaborarea unui ghid de bune practici ce va fi utilizat în activitatea de pregătire profesională a jandarmilor și carabinierilor.

La aceste activități de pregătire va participa un detașament de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și un detașament de carabinieri din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al Republicii Moldova, precum și două grupe de stat major din cadrul acestor structuri.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (E.N.I.).