Facultatea de Ingineria Resurselor Alimentare și Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași au inaugurat, astăzi, 28 iunie, Aleea Personalităților, prin dezvelirea busturilor unor personalități remarcabile care și-au pus amprenta pe evoluția a numeroase generații de studenți. În cazul Facultății de Medicină Veterinară este vorba despre dezvelirea bustului prof. univ. dr. DHC Ioan Paul, iar în cazul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA, fosta Facultate de Zootehnie) este vorba de bustul ce îl reprezintă pe ilustru profesor Petru Halga.
„La ceremonia de dezvelire a bustului uneia dintre cele mai proeminente personalități ale Universității și facultății noastre – Petru Halga, alături de bustul prof. univ. dr. Ioan Paul, ambii decani, într-o epocă numită la acea vreme, <<de aur>> cel puțin prin prisma numărului de studenți de la specializarea de Zootehnie, inaugurăm iată și o nouă Alee a Personalităților acestor domenii. (….) Domnul profesor Halga a elaborat și publicat zeci de cărți de specialitate/manuale universitare și sute de lucrări științifice, a condus zeci de proiecte/granturi de cercetare, a fost prin excelență Nutriționist (a înființat și coordonat primul program de studii de masterat în domeniul Nutriției și alimentației animalelor, fondator al Asociației Nutriționiștilor din România), a fost Decan al Facultății de Zootehnie și Medicină Veterinară și Decan al unicei Facultăți de Agricultură (care reunea toate specializările de la acea vreme – anii evenimentelor din 1989) din Institutul Agronomic Iași”, a punctat, în cuvântarea sa, prof. univ. dr. Ioan Mircea Pop, decanul de la Facultatea de Zootehnie.
La intrarea în Facultatea de Medicină Veterinară din Iași străjuiește bustul prof. dr. DHC Ioan Paul decan în mai multe legislaturi, personalitate științifică de calibru internațional care a format și condus colectivul disciplinei de Morfopatologie și a format zeci de promoții de medici veterinari, prin exemplul personal oferit. Caracterizat de rigoare, profesionalism și spirit enciclopedic, dublat de sensibilitatea artistică atributele de necontestat ale marelui profesor au fost elogiate în cadrul manifestării de astăzi.
Prezent la eveniment, rectorul Gerard Jităreanu a anunțat, în premieră, că la USV Iași va fi instituită „Ziua Recunoștinței Universitare”, o zi în care să fie cinstită memoria înaintașilor. ”Sunt onorat să fiu prezent aici la dezvelirea celor două busturi a doi iluștri înaintași. Sunt profesorii care au pus suflet și multă muncă în această Universitate și cred că este de datoria noastră, a celor de astăzi, de a le cinsti memoria și prin ridicarea acestor statui și alte activități specifice care trebuie organizate. Atunci când dezvelim busturi nu ne referim doar la trecut, ci și la prezent, care nu ar fi fost posibil fără munca titanică a înaintașilor noștri”, a punctat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.