MAI OBRAZNICI DECÂT LE-A FOST PĂRINȚII

 

Am intrat din nou în logica simplificată a întâmplărilor. Codul roșu de căldură devine o regulă, în timp ce excepția apare atunci când mai sunt depistați câțiva nori pe cer. Răcoarea a ajuns în numai câteva zile să fie excepția care întărește regula, că vara este totuși soare, în timp ce ploile sunt și ele momente, clipe, de dat uitării.
Mai mult aceeași lege a surprinderii se aplică foarte bine și în spațiul politic, locul în care se întâmplă ca moțiunea de cenzură să nu aibă forța votului majorității, dar care este considerate a fi o armă necesară Opoziției, atunci când vrea să puncteze în fața Puterii, adversarului ei fără de care nici o Putere nu ar mai rezistat o singură zi în funcție.
Mai mult, deciziile Curții Constituționale ale României devin din ce în ce mai prezente în sancţionarea agresiunii Puterii față de textul legii, încercând astfel să-l subordoneze doar intereselor lor oneroase. Cel mai ”cald” caz ni l-a oferit Avocatul Poporului care pur și simplu a fost dat afară, înainte ca mandatul său să se fi terminat.
O astfel de atitudine demonstrează aroganța și lipsa de măsură cu care Puterea actuală încearcă să inducă în percepția colectivă imaginea celui care are dreptul de a face tot ceea ce îi doresc interesele, chiar dacă legea spune una și voința sa a decis să se facă contrariu. Într-o astfel de situație concretă, PSD atacă la CCR hotărârea de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocatul Poporului
Partidul Social Democrat a depus pe 17 iunie o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Termenul în care judecătorii CCR vor dezbate sesizarea este pe 29 iunie.
Miercuri, 16 iunie, Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului după votul în plen a sesizării formulate de coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR. Ca urmare, PSD a depus la CCR o sesizare în care contestă constituționalitatea deciziei.
Potrivit sesizării, propunerea de revocare din funcție a fost realizată în urma spunerii la vot în cadrul Comisiilor Juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamentului și Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel Comisiile Juridice ale celor două camere, reunite, au propus revocarea Avocatului Poporului fără a avea această competență.
„În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Comisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și în ședința comună din 16 iunie 2021, aceștia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și să supună spre dezbatere și adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent”, conform raportului întocmit în urma ședinței celor două comisii.
De asemenea, PSD acuză că nu s-au îndeplinit cele două condiții cumulative care să aducă în legalitate revocarea din funcție a Avocatului Poporului, adică, nu s-a realizat analiza activității Avocatului Poporului și nu s-a dovedit încălcarea Constituției sau a altor legi.
„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost emisă cu încălcarea dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (3)-(5), art. 11, art. 20, art. 58 alin. (1) și art. 148 din Legea fundamentală și să constatați că aceasta este neconstituțională”, conform sesizării PSD.
CCR: Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului nu este constituțională
CCR a decis, marți, că revocarea lui funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber, nu este constituțională.
Revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului de către majoritatea parlamentară PNL-USRPLUS-UDMR a fost pe agenda plenului Curţii Constituţionale a României (CCR), care a analizat şi dezbătut sesizarea PSD formulată cu privire la neconstituţionalitatea hotărârii de revocare aprobată de Parlament în 16 iunie.
În sesizarea de neconstituţionalitate adresată CCR, parlamentarii social-democraţi arată că Hotărârea Parlamentului nr.36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională deoarece ar încălca prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
„Mă bucură că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ceea ce am spus și eu în permanență, că nu a existat niciun motiv pentru revocare și că tot ce s-a întâmplat în parlament a fost un mare abuz. Evident trebuie să văd și eu minuta”, a declarat Renate Weber după decizia CCR privind neconstituționalitatea revocării sale din funcția de Avocat al Poporului.
Aceasta a spus că este foarte curioasă să vadă motivarea CCR și că așteaptă comunicatul CCR și după ce va vedea minuta care va fi cuprinsă în comunicat va ști care sunt pașii care urmează: „dacă se va dispune reinstalarea mea în funcție, constatându-se neconstituționalitatea”.
„Eu continui să spun că nu a fost vorba doar de revocarea mea, a fost vorba de un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului și cred că acest lucru este inadmisibil și nu trebuie să se mai repete niciodată”, a mai spus Weber.
Întrebată dacă va renunța la sesizarea depusă la Curtea de Apel București, împotriva Parlamentului, Renate Weber a spus că mai întâi vrea să vadă minuta CCR și apoi va evalua ce are de făcut în continuare.
Iată cum începe să apară, este adevărat, deocamdată timid, reacții care nu se mai referă doar la un individ sau a unui grup de indivizi, ci pur și simplu reacție față de legile mutilate și deformate de încercările găsirii unei relații de elasticitate, cuprinse în volumul supus deformării. Rezist ajunge astfel să fie nu numai un îndemn ci doar o simplă formulă de hipnoză a celor care s-au decis să fie mai obraznici decât le-au fost părinții.
ADI CRISTI