Mormântul lui Mihail Kogălniceanu din Cimitirul „Eternitatea”, restaurat la iniţiativa Ateneului Naţional

La împlinirea a 130 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihail Kogălniceanu, Ateneul Național din Iași va organiza o serie de evenimente dedicate comemorării acestei mari personalități a neamului nostru.

Astfel, joi, 1 iulie, de la ora 11.00, la Cimitirul „Eternitatea” va avea loc ceremonia de resfințire a mormântului – monument istoric al lui Mihail Kogălniceanu.

Slujba va fi oficiată de un sobor de preoți conduși de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în prezența domnului acad. Bogdan C. Simonescu, vicepreședinte al Academiei Române. La ceremonia depunerii de coroane vor fi prezenți Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași și Corul Marii Uniri.

Mormântul a fost restaurat la inițiativa Ateneului Național din Iași de artistul ieșean Ciprian Stratulat, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași. Proiectul a fost finanțat de Asociația Junimea XXI, prin domnul Vergil Darie.

În aceeași zi, de la ora 16.00, la Ateneul Naţional va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare „Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei Literare”, organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București. Curatorul expoziției este dr. Zamfir Bălan, cercetător științific.

Vineri, 2 iulie, de la ora 11.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” se va desfășura vernisajul expoziției „Posteritatea lui Mihail Kogălniceanu – 130 de ani de la moarte”, organizată de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Arhivele Naționale Iași, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Muzeul de Artă Iași, Muzeul Unirii și Ateneul Național din Iași. Curatorii expoziției sunt doamna Mihaela Tudose și dr. Sorin Iftimi.