SC Salubris SA continuă modernizarea parcului auto şi digitalizarea activităţii de colectare a deşeurilor

În ultimul an, SC Salubris SA a continuat programul de modernizare a parcului auto, prin achiziţionarea unui număr de nouă autogunoiere Euro 6 și a unei autospeciale destinată lucrărilor de întreținere, decolmatare a râurilor, lacurilor, canalelor și de facilitate a accesului pe terenurile accidentate.

Dintre cele nouă autogunoiere, trei sunt marca DAF, cu o capacitate de nouă metri cubi, iar șase sunt MAN, cu o capacitate de 16 metri cubi. Toate sunt prevăzute cu sistem de cântărire pe autoșasiu care monitorizează în timp real cantitatea de deșeu colectat și transportat, monitorizează greutatea deșeurilor colectate și sunt dotate cu sistem de identificare prin unde radio.

Valoarea totală a celor nouă autogunoiere este de 6.806.205 lei, în timp ce autospeciala are o valoare de 1.011.500 lei.

Pe lângă aceste achiziții de utilaje noi, grație cărora compania a ajuns la peste 50 de autogunoiere, SC Salubris SA și-a modernizat centrul de comandă printr-o serie de investiții în aparate și programe de digitalizare performante constând în:

  • Sistem de monitorizare, în valoare de 1.202.308 lei, care cuprinde: aplicație GPS pentru autogunoiere, aplicație GPS pentru persoane, ecrane pentru monitorizarea punctelor gospodărești și activității de colectare a deșeurilor prin sisteme video amplasate pe autogunoiere (40 de bucăți), sistem de monitorizare a punctelor gospodărești și autogunoierelor compus din 240 de camere video, inclusiv un server pentru stocarea imaginilor. Sistemul este completat de personalul de monitorizare (trei angajați), un mecanism de preluare și prelucrare a comenzilor și reclamațiilor, încheierea unui protocol cu Poliția Locală pentru identificarea și sancționarea în timp real a persoanelor care depozitează necontrolat deșeurile și dispecerizarea pentru toate tipurile de deșeu.
  • 30 de pubele inteligente BigBelly și o aplicație pentru monitorizarea acestora, în valoare de 1.148.300 lei.
  • Hartă interactivă (disponibilă pe site-ul salubris.ro) pentru monitorizarea punctelor gospodărești și autogunoierelor prin GPS, în valoare de 32.702 lei.
  • Un sistem de monitorizare / colectare prin identificarea prin unde radio, în valoare de 114.404 lei.
  • Aplicația Route Planner pentru persoane juridice, în valoare de 22.109 lei, în vederea eficientizării consumului de resurse (combustibil și ore de lucru) prin definirea de rute inteligente și optimizate.
  • „Pubela deșteaptă”, care presupune monitorizarea gradului de încărcare a recipienților din punctele gospodărești pe fracții de deșeu.

Astfel, valoarea totală a achizițiilor făcute de Salubris SA în ultima perioadă depășește 10 milioane de lei, respectiv circa două milioane de euro, ținta companiei pentru acest an fiind de aproape patru milioane de euro.

Miercuri, 30 iunie, primarul Mihai Chirica a efectuat o vizită de lucru la baza SC Salubris SA, din zona Grădinari, ocazie cu care i-au fost prezentate de către conducerea societăţii investițiile făcute în modernizarea parcului auto și stadiul proiectului de  digitalizare a activității de colectare a deșeurilor.

„În urma digitalizării serviciilor de colectare și dispecerizare, SC Salubris SA a transmis către Poliția Locală Iași 92 de sesizări pentru incidente identificate în perioada ianuarie – 31 mai 2021, în urma cărora au fost aplicate sancțiuni. De asemenea, în urma implementării acestor sisteme, compania noastră a reușit să reducă consumul de carburant utilizat cu circa 10% și să crească cu circa 50% numărul de locuri în care ajung zilnic mașinile de salubritate”, a declarat directorul SC Salubris SA, Cătălin Neculau.

„Iată de ce unul dintre obiectivele mele fundamentale, ca primar, este ca Iașul să devină un oraș smart. Digitalizarea serviciilor publice nu este o modă sau un capriciu, ci o necesitate absolută, fiindcă înseamnă, de fapt, confort și accesibilitate pentru cetățeni, precum și economie de timp și de bani atât pentru administrație, cât și pentru comunitate!”, a declarat, la rândul său, primarul Mihai Chirica.

Comisia Europeană a lansat în 2020 programul ICC – Intelligent Cities Challenge, în care a fost admis și Municipiul Iași. Direcția recomandată de dezvoltare pentru Iași, a fost de a se transforma într-un oraș verde, curat și sustenabil. În această etapă Comisia Europeană a aprobat ca unul dintre principalele proiecte care urmează a fi dezvoltate în Municipiul Iași să fie „Managementul deșeurilor. Optimizarea și colectarea smart a deșeurilor biodegradabile”. SC Salubris SA a devenit unul dintre stakeholderii implementării acestui concept.

Din prezentările trimise către Comisia Europeană cuprinzând proiectele implementate, capacitatea sa privind resursele materiale și umane, tehnologia modernă utilizată, expertiza SC Salubris SA a fost recunoscută la nivel european și, ca urmare, experții săi au fost invitați în cadrul celui de-al treilea laborator al orașelor inteligente pentru a modera sesiunea de network pe tema „Gestionarea circulară a deșeurilor și a apei”.

 

Planurile Salubris SA pentru perioada următoare vizează:

  • modernizarea continuă a parcului auto prin achiziția de autovehicule Euro 6 și echipamente electrice;
  • intensificarea salubrizării mecanizate în municipiu (măturat mecanizat, stropire și spălare căi publice);
  • îmbunătățirea monitorizării și controlului activității de salubrizare a căilor publice prin utilizarea sistemului GPS la autovehiculele implicate și personalul aferent;
  • extinderea monitorizării sistemului de management al deșeurilor prin montarea de camere video la toate punctele de colectare;
  • continuarea implementării sistemului RFID (sistem de cititoare cu microcipuri) pentru identificarea tipului recipienților de colectare și a cantității și tipului de deșeu colectat;
  • extinderea programului Route Planner pentru gospodării individuale în vederea optimizării rutelor de transport și a minimizării consumului de energie.

Performanțele SC Salubris SA au fost confirmate atât de beneficiarii serviciilor de salubritate, prin gradul de satisfacție a acestora, monitorizat anual, cât și de autoritățile / instituțiile cu atribuții de monitorizare și control, prin premiile, certificatele, distincțiile acordate în fiecare an.

În acest sens, doar în anul 2019, SC Salubris SA a obținut:

=> Locul 1 în ierarhia firmelor ieșene oferit de Camera de Comerț și Industrie Iași

=> Premiul național – Locul 1 în Topul național al firmelor oferit de Camera de Comerț și Industrie a României

=> Marele Premiu la categoria Companii oferit în cadrul Galei pentru „Un mediu curat” pentru proiectul „Pune deșeurile la locul lor”.