Stelian Ion: Din punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia aşa-zisele garanţii pentru magistraţi reprezintă în realitate „nişte imunităţi” care nu ar face decât „să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, luni, că din punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia aşa-zisele garanţii pentru magistraţi reprezintă în realitate „nişte imunităţi” care nu ar face decât „să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie”.

„Alte chestiuni care au fost ridicate între timp. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Aceste chestiuni au fost la rândul lor analizate şi răspunsul pe care Comisia îl dă este unul foarte clar: Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor, acele aşa-zise garanţii, reprezintă în realitate nişte imunităţi care, dimpotrivă, nu ar face decât să arunce o umbră de îndoială asupra actului de justiţie, n-ar face decât să creeze dubii cu privire la independenţa magistraţilor. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate în mod foarte clar de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea acestor imunităţi”, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Justiţiei.

 

El a adăugat că a fost criticat de către Comisie şi avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la proiectul de desfiinţare al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

„În aviz se analizează inclusiv avizul pe care l-a dat CSM pentru desfiinţarea Secţiei şi este criticat într-un fel acest aviz, pentru că CSM a confundat, citând o opinie anterioară a Comisiei de la Veneţia, anumite lucruri şi a interpretat acel aviz din 2018 ca fiind unul care ar impune anumite garanţii, când ele de fapt vizau cu totul altceva. Acel aviz din 2018 al Comisiei de la Veneţia recomanda respectarea principiului specializării procurorului. Spunea atunci avizul că este nevoie de procurori specializaţi care să fie implicaţi în aceste activităţi”, a spus Ministrul Justiţiei. AGERPRES