Finanțarea insuficientă a procesului electoral este principala provocare la adresa alegerilor din 11 iulie

Chişinău, 9 iul. /MOLDPRES/. Principala provocare la adresa organizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie se referă la finanțarea insuficientă a activității administrației electorale, transmite MOLDPRES.

Conducerea Comisiei Electorale Centrale a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat acțiunile întreprinse pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, principala provocare a ținut de finanțarea insuficientă a activității comisiei.

„În bugetul național nu au fost prevăzute sume pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Am solicitat Guvernului Republicii Moldova o sumă estimativă de 120 de milioane de lei, din care am primit 70 de milioane. Mai avem nevoie de încă 22 de milioane de lei pentru plata salariilor membrilor circumscripțiilor electorale, ai secțiilor de votare și personalului tehnic”, a declarat Cimil.

În același timp, președintele CEC a subliniat că a doua provocare este faptul că Parlamentul nu a ajustat Codul Electoral, noile modificări aduse legislației electorale fiind votate doar în prima lectură. ”Nu sunt adoptate mecanisme concrete referitoare la soluționarea litigiilor electorale ori la transportul organizat al alegătorilor la secțiile de vot”, a exemplificat Cimil.

Oficialul a adăugat că, în timpul campaniei electorale, mai mulți concurenți au dat dovadă de un comportament agresiv, doar șapte partide semnând codul de comportament electoral propus de CEC. “Am constatat că nici o instituție media nu a semnat acest cod de comportament electoral”, a specificat Cimil.

Făcând referire la decizia Curții de Apel Chișinău, care a micșorat numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, oficialul a declarat că administrația electorală centrală va contesta această hotărâre la Curtea Supremă de Justiție.

Alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura la data de 11 iulie și vor fi urmărite de 1800 de observatori naționali și 600 internaționali. Pentru cele 101 de locuri de deputat în Parlament candidează 1791 de persoane.