Rusi: Talibanii controlează cea mai mare parte a frontierei afgane cu Tadjikistanul

Rusia a afirmat vineri că talibanii controlează cea mai mare parte a frontierei afgane cu Tadjikistanul, îndemnând la „reţinere” cele două tabere care se confruntă în Afganistan, informează AFP.

„Observăm o puternică escaladare a tensiunilor la frontiera tadjico-afgană, talibanii au ocupat recent o bună parte din teritoriile frontaliere, ei controlează aproximativ două treimi din frontiera cu Tadjikistanul”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, în timpul unei conferinţe de presă.

„Îndemnăm părţile care se confruntă în conflictul interafgan să dea dovadă de reţinere şi să împiedice o extindere a tensiunilor în afara frontierelor ţării”, a adăugat Zaharova.

Aceste afirmaţii intervin în timp ce o delegaţie a talibanilor a sosit vineri la Moscova.

În ultimele zile, odată cu retragerea demarată a trupelor americane şi ale NATO din Afganistan, talibanii au întreprins mai multe atacuri împotriva forţelor puterii de la Kabul.

La începutul săptămânii, circa o mie de soldaţi afgani s-au refugiat în Tadjikistan, după lupte grele în nord-estul Afganistanului împotriva talibanilor.

Tadjikistanul este membru al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) din care fac parte mai multe foste republici sovietice, iar Rusia a dat asigurări că îşi va proteja aliatul. Moscova menţine două baze în Tadjikistan, cu un total de 7.500 de militari.

Tadjikistanul, cea mai săracă ţară fostă membră a Uniunii Sovietice, are 1.340 de kilometri de frontieră cu Afganistanul. În faţa ameninţării, preşedintele tadjic Emomali Rahmon a ordonat mobilizarea a 20.000 de rezervişti pentru întărirea frontierei. AGERPRES/