Cercetătorii de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) caută în permanență soluții pentru o viață sănătoasă, într-un mediu sustenabil și, mai ales, ca rezultatele să poată fi transferate la scară cât mai largă, către producători sau cultivatori.
Astfel, după un studiu de trei ani la tomatele crescute cu ajutorul curentului electric s-a ajuns la concluzia că producția poate fi cu până la 70% mai mare, iar tomatele sunt mai ieftine, mai sănătoase decât cele la care se folosesc substanțe chimice și, mai ales, stimulatori de creștere.
Proiectul de cercetare, care aparține doctorandului USV Iași, Mădălin Gheorghițoaie, coordonat de prof. univ. dr. Vasile Stoleru, este unic în România, iar folosirea curentului electric de joasă tensiune pentru stimularea creșterii și dezvoltării tomatelor ar putea fi o alternativă reală pentru cultivatorii de legume.
„Inițial am pornit cu niște baterii pentru a demonstra funcționalitatea ideii în fața profesorilor. La curenți mai puternici plantele erau afectate, li se oprea metabolismul, la curenți mai slabi erau stimulate. Practic, prin această metodă inedită sunt stimulați hormonii naturali din fructe, care în foarte multe situații, în culturile clasice, sunt perturbați de anumiți factori de mediu. Astfel, se evită substanțele chimice periculoase pentru sănătate, la care apelează unii legumicultorii”, a declarat Mădălin Gheorghițoaie, doctorand al USV Iași.
Pe parcursul cercetărilor s-a constat că producția este mai mare cu până la 70%, iar costurile de producție scad.
„Curentul electric este asigurat de la orice priză cu 220 de volți. Este transformat cu ajutorul acestor surse în curent electric continuu de joasă tensiune. Fiind stimulată activitatea lor din rădăcină, tulpină, apex sau din vârful de creștere, atunci planta lucrează permanent datorită acestor hormoni care se găsesc în mod natural. Fructul are peste 300 de grame, este un fruct de dimensiuni mari și prezintă calități nutritive mai bune comparativ cu variantele tratate chimic. Datorită faptului că se utilizează curent electric continuu, la intensități mici, nu facem altceva decât să stimulăm activitatea hormonală în latura de creștere. Evităm 100% utilizarea hormonilor artificiali inevitabil, odată instalat sistemul, poate fi utilizat pe tot parcursul anului”, afirmă prof. univ. dr. Vasile Stoleru, de la Facultatea de Horticultură a USV Iași.
Cu o producție majorată și costuri reduse, cercetătorii sunt convinși că ideea poate fi preluată cu succes de fermieri, mai ales că, tomatele obținute astfel nu prezintă niciun risc pentru sănătate.