Ne facem că nu vedem ceea ce se întâmplă în partea de est a inimii noastre. O victorie fără drept de apel ne atrage și nouă atenția că totuși, iată, se întâmplă ceva de ordinal senzațional. Moldova de dincolo de Prut, în cele din urmă, se trezește!
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) a câştigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor preliminare ale unui sondaj telefonic efectuat în cursul zilei de astăzi de organizaţia WatchDog.MD și de Institutul de Politici Publice.
Datele sondajului de opinie sunt preliminare, urmând să fie actualizate pe măsură ce sunt centralizate. Conform sondajului, Partidul Acţiune şi Solidaritate, o formaţiune de centru-dreapta, pro europeană, fondată de Maia Sandu, actualul preşedinte al Republicii Moldova, ar fi obţinut 55% în scrutinul parlamentar.
Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, o alianţă de stânga, pro rusă, formată de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condusă de foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, ar fi obţinut 24%, potrivit site-ului Unimedia.info.
Partidul Şor, condus de Ilan Şor, este creditat cu 8,1%, iar Blocul electoral Renato Usatîi, 4,4%.
Platforma Demnitate şi Adevăr este creditată cu 1,8%, formaţiunea Democraţia Acasă a obţinut 1,1%, iar Partidul Democrat din Moldova, 1,1%.
Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de peste 48%, notează Mediafax.
Într-un mesaj postat pe Facebook, liderul de la Chişinău a subliniat că, prin votul lor, alegătorii au pus umărul la întărirea democraţiei în R. Moldova. Totodată, Maia Sandu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care au funcţionat instituţiile statului implicat în organizarea alegerilor.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, duminică seară, un mesaj de mulţumire alegătorilor moldoveni care au participat la alegerile parlamentare anticipate:
„Vă mulţumesc celor care aţi mers astăzi la vot şi aţi pus umărul la întărirea democraţiei în Moldova. Democraţia noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în ţară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuşi să construim o ţară liberă şi un stat care se îngrijeşte de cetăţenii săi. La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituţii ale statului sunt departe de a răspunde aşteptărilor cetăţenilor. Unele instituţii care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile şi pun în pericol organizarea unor alegeri libere şi corecte. Dacă vrem să devenim o democraţie puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituţii puternice, care să respecte şi să asigure alegerea liberă a oamenilor. Ca preşedinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai uşor, fără presiuni şi fără corupţie electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament şi sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni oneşti pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democraţiei pentru fiecare cetăţean”.
De asemenea, Maia Sandu şi-a manifestat speranţa că votul de duminică va fi „sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei”, arătând că, în calitate de preşedinte, îşi doreşte alături de un guvern integru şi competent”.
„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat şi ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populaţiei. Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova şi pentru a o transforma într-o ţară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se şi revine. Ca preşedinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru şi competent pentru a uni societatea şi a pune interesul cetăţenilor în centrul eforturilor de guvernare”, a adăugat Sandu.
România nu trebuie să stea în expectativă. Ea trebuie să amintească lumii că dincolo de Prut există tot o Românie, fundamentată de aceeași limbă maternă consolidate pe sentimental dorului și nu în ultimul rând a conceptului mioritic despre viață și moarte, chiar dacă destinul implacabil începe să capete noi nuanțe, noi valori semantice ale strigătului, a pasivității de a accepta moartea ca pe un dat.
Dincolo de Prut există acea Românie dragă fără de care nu am reuși să fim întregi prin rotunjimea limbii române.
ADI CRISTI