ÎNTRE GLASUL SPECIALISTULUI ȘI GLASUL STRĂZII

 

Chiar dacă ni se pare că suntem amorțiți în discuțiile noastre despre pandemie, aceasta lucrează tăcut, dar insistent asupra noastră, fără a se înregistra pauze semnificative. De cele mai multe ori ni se pare că s-au oprit motoarele, că suntem antrenați în alte preocupări captivante astfel încât, noul coronavirus să se comporte ca făcând parte din vița noastră cea de toate zilele.

Chiar dacă nu mai descoperim elanul ce a cuprins la un moment dat întreaga țară‚ la  o privire mai atentă observăm, că oamenii merg în șir indian la vaccinare, tăcuți și plini de obsedantele măsuri de securitate, bazate în primul rând pe miracolele imunizării.

Peste această grijă majoră mai există una alimentată de lupta pentru putere în  PNL și USR-PLUS, bătălie care erodează puternic imaginea celor care au ajuns la putere  prin vot, pentru a schimba din rădăcini modul în care sunt gestionate conflictele.

Mult mai importantă apare, în astfel de condiții ale încordări mușchilor conducători,  perspectiva guvernării în folosul partidului, atunci când aceasta se identifică total cu soarta poporului delăsător.

Nimeni nu mai este în stare să perceapă viitorul țării, într-o lume în care prezentul face parte din trecutul deja prăfuit, împăienjenit și plin de gângănii, care mai de care mai apte pentru o nouă infestare, de această dată cu tulpina Delta a coronavirusului care de mai bine de doi ani ne ține ferecați în  cele mai aspre măsuri de limitare de drepturi și libertăți ale omului.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a vorbit despre cât de contagioasă este noua tulpină Delta. Potrivit acestuia, o persoană infectată poate transmite virusul la minimum 7 alte persoane, inclusiv celor care au trecut prin boală sau sunt imunizați prin vaccin. În ciuda acestui pericol uriaș, medicul Valeriu Gheorghiță susține că persoanele vaccinate sunt cele mai protejate, recomandându-le tuturor celor nevaccinați să o facă.

În România au fost identificate 57 de cazuri cu tulpina Delta, în nouă județe din țară, printre care, Ilfov, Argeș, Bacău și București. Alte trei persoane nevaccinate au murit în urma infecției cu această variantă, dintre care, doi bărbați care fuseseră în Finlanda.

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre situația vaccinării în România, dar și despre cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acestei tulpini periculoase. Acesta atrage atenția asupra faptului că, fără vaccinare, tulpina se va răspândi în toată țara.

„În România vorbim acum de aproximativ 28%, rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă, anume populația peste 12 ani.

După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.

Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta. Aș vrea să explic puțin, pentru că atunci când ne uităm la eficiență, înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile vieții de zi cu zi (…)

Și ce este cel mai important, indiferent de varianta virală, în speță acum e Delta, care pare cea mai adaptată dintre toate, în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

O persoană care a trecut prin infecție poate contacta noua tulpină

Valeriu Gheorghiță a explicat că imunitatea dobândită după trecerea din boală dispare după maxim șase, opt, luni, iar protecția nu este la fel de eficientă ca și în cazul vaccinării. Acesta a atras atenția asupra ratei de atac crescute, astfel că o persoană infectată poate îmbolnăvi alte șase persoane sănătoase care se află în preajmă.

Specialistul nu a exclus posibilitatea ca și o persoană vaccinată să contacteze tulpina Delta, însă în cazul acestor categorii, riscul este de cinci ori mai mic, spre deosebire de riscul pe care îl au persoanele care nu sunt vaccinate sau au trecut prin boală.

Între glasul specialistului și glasul străzii nu se poate pune semnul identității, chiar dacă vorbim despre aceeași realitate, despre aceeași stare de fapt în care specialiştii sunt puși la colț de presiunea străzii.

ADI CRISTI