FeaturedFluxNational

ANM: Canicula şi disconfortul termic vor persista pe parcursul următoarelor două săptămâni, în majoritatea regiunilor

Regimul termic prognozat până la începutul lunii august rămâne canicular în majoritatea regiunilor, cu cele mai ridicate medii ale valorilor termice diurne în Muntenia, Dobrogea şi Oltenia, arată estimările valabile pentru intervalul 19 iulie – 1 august, publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, pe aproape întreg parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime se va situa între 26 şi 29 de grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 21 iulie, iar a celor minime va fi în scădere de la 20 de grade în prima noapte, spre 14 grade în dimineaţa zilei de 22 iulie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va marca o creştere, vremea va redeveni călduroasă, vor fi valori diurne, în medie, de 31 – 34 de grade, în timp ce temperaturile minime nu vor mai avea variaţii semnificative şi se vor situa în jurul a 17 – 18 grade. Probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi însemnate cantitativ va fi ridicată pe 19 şi 20 iulie, apoi se va reduce semnificativ şi abia după data de 28 iulie, pe alocuri, mai pot fi ploi de scurtă durată.

În regiunea Crişanei, temperatura aerului va fi în scădere la începutul intervalului de prognoză, de la 29 de grade în prima zi, spre 26 de grade pe 21 iulie, apoi va marca o creştere treptată, iar la finalul primei săptămâni se vor înregistra aproximativ 31 de grade, în medie regională. Temperaturile minime vor avea o evoluţie asemănătoare, media valorilor nocturne va fi în scădere de la 19 grade la început, până la 13 – 14 grade în jurul datei de 22 iulie, apoi va creşte treptat, spre 15 – 16 grade la finalul primei săptămâni. În decursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic nu va mai avea variaţii importante, astfel încât media maximelor se va situa între 30 şi 32 de grade, iar a minimelor nocturne va fi de 17 grade. În primele două zile ale intervalului de prognoză, pe arii extinse vor fi averse importante cantitativ, apoi probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va creşte abia după data de 28 iulie.

În Transilvania, în primele zile, temperaturile maxime vor scădea semnificativ, de la o medie de 31 de grade în prima zi, până la 24 de grade pe 21 iulie, în timp ce valorile nocturne se vor menţine în jurul unei medii de 16 – 17 grade. Între 22 şi 26 iulie, va avea loc un proces de încălzire treptată a vremii, fapt ce va determina creşterea temperaturilor maxime de la o zi la alta, până la o medie regională de 29 – 30 de grade, începând cu data de 26 iulie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Regimul termic nocturn va fi relativ constant între 22 şi 27 iulie, când se va înregistra o medie de 13 grade a temperaturilor minime, dar şi între 28 iulie şi 1 august, când media, uşor mai ridicată, va fi de 14 – 15 grade. Vor fi averse însemnate cantitativ pe 20 şi 21 iulie, apoi vremea se va ameliora şi probabilitatea pentru ploi trecătoare va creşte abia din 28 iulie.

În Maramureş, vremea se va răcori în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 29 de grade în prima zi, până la 24 de grade pe 21 iulie, în timp ce minimele vor atinge o valoare medie de 13 grade între 22 şi 24 iulie, pornind de la 18 – 19 grade în prima noapte. Ulterior, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel încât, la începutul celei de-a doua săptămâni, vor fi medii ale maximelor diurne de aproximativ 31 de grade şi ale minimelor nocturne de 15 – 16 grade, valori ce se vor menţine de interes până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Ploi pe arii extinse şi local abundente se vor semnala în primele trei zile ale intervalului de prognoză şi, din nou, pe 28 şi 29 iulie, iar în rest doar izolat şi trecător va ploua slab, cel mai probabil spre finalul celei de a doua săptămâni.

În Moldova, vremea se va răcori în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la o medie regională de 30 de grade în prima zi, până la 25 de grade pe 21 iulie, în timp ce minimele vor atinge o valoare medie de 15 grade între 22 şi 25 iulie, pornind de la 20 de grade în prima noapte. Ulterior, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel încât, pentru ultima săptămână din iulie, sunt estimate maxime, în medie de 30 – 32 de grade şi minime de 16 – 19 grade. Ploi pe arii extinse şi local însemnate cantitativ se vor semnala în primele zile ale intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru averse va creşte după 28 iulie, iar în restul intervalului va fi redusă.

În Dobrogea, în primele două zile ale intervalului, se vor înregistra maxime în medie de 31 – 32 de grade şi minime în jur de 22 de grade. Ulterior, vremea se va răcori, iar pentru intervalul 21 – 25 iulie, la nivelul regiunii vor fi maxime de 27 – 28 de grade şi minime de 17 – 19 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de creştere treptată, astfel încât la valorile maxime vor reveni la o medie de 32 de grade, iar minimele vor depăşi 20 de grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, cu excepţia zilelor de 20 şi 21 iulie, când sunt prognozate averse locale posibil însemnate cantitativ.

În Muntenia, în prima zi a intervalului, vremea se va menţine caniculară, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 35 de grade, apoi se va produce o răcorire treptată spre valori de 28 – 30 de grade. Pentru a două săptămână de prognoză sunt estimate maxime, în medie de 31 – 34 de grade. Minimele termice vor scădea de la o medie de 20 – 21 de grade în primele nopţi, până la valori în jur de 16 grade în perioada 22 – 26 iulie, iar până la finalul lunii iulie, tendinţa va fi de creştere treptată până la 18 – 19 grade. Averse se vor semnala pe arii mai extinse în perioada 19 – 21 iulie, când vor fi pe alocuri importante cantitativ. Ploi de scurtă durată pot apărea pe arii restrânse şi în restul intervalului, cu o probabilitate mai mare după 28 iulie.

În Oltenia, vremea se va răcori, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 34 de grade în prima zi, până la 28 – 29 de grade în intervalul 20 – 24 iulie, în timp ce minimele vor atinge o valoare medie de 16 grade, pornind de la 20 de grade în prima noapte. După acest interval, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, iar pentru a doua săptămână sunt estimate maxime în medie de 32 – 34 de grade şi minime în jur de 18 grade. Ploi pe arii extinse şi local abundente se vor semnala în 19 şi 20 iulie, iar în restul
intervalului doar pe arii restrânse şi cu o probabilitate mai mare după 29 iulie.

La munte, temperatura va fi în scădere treptată în primele zile ale intervalului, iar vremea va deveni răcoroasă în perioada 21 – 24 iulie, cu o medie a valorilor maxime de 16 – 17 grade, pornind de la 22 de grade în prima zi şi minime de 8 – 10 grade. Apoi, se va reveni la un regim termic apropiat de normele climatologice, respectiv maxime, în general, de 20 – 22 de grade şi minime în jur de 12 grade. În primele zile ale intervalului instabilitatea atmosferică se va generaliza în întreaga zonă montană, iar local aversele vor fi abundente. În restul intervalului, probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată spre finalul lunii. AGERPRES

Related Articles

Back to top button