NE MAI POATE SALVA ZÂMBETUL OCROTITOR
Ne păstrăm în paradigma sofismului ”dacă eu nu sunt bun, nici voi nu sunteți buni, atâta timp cât eu vă reprezint în tot ceea ce se întâmplă”.
O astfel de stare nu poate fi neglijată și nici măcar combătută, ea operează ca un dat cu valorile axiomei, ce nu mai trebuie demonstrată, fiind luată ca atare, așa cum cere enunțul.
Fără a fi posesorul unei inteligențe ieșită din comun, briliantă, Ludovic Orban a reușit de această dată să asculte ce-l sfătuiesc consilierii săi și a punctat decisiv:
”În ultimii patru ani partidul a fost condus nu numai de Ludovic Orban, ca președinte al Partidului Național Liberal, a fost condus de o echipă pe care ați ales-o la congres. Acuma văd că foarte mulți din această echipă spun că eu nu mai sunt bun. Sigur că aici, din punctul meu de vedere, există două variante: dacă eu nu mai sunt bun, înseamnă că nici ei nu mai sunt buni pentru că au făcut parte din echipa de conducere. Ori dacă ei se consideră buni, înseamnă că și eu sunt bun în continuare să conduc Partidului Național Liberal”, a afirmat Ludovic Orban.
Cu o astfel de explicație competiția pentru alegerea președintelui PNL se anunță a fi mai mult decât tensionată, atâta timp cât mutarea se mută în tabăra lui Florin Cîțu, nu înainte de a fi foarte atenți la modul în care reacționează UDMR, celălalt partener al coaliției de guvernare, în timp ce USR-PLUS și-a data deja arama pe față.
„Nu se rupe coaliţia de guvernare. Eu sunt sigur de acest lucru. În primul rând, aceste trei formaţiuni politice sunt obligate, dacă vreţi, prin votul societăţii, să guverneze împreună, din punct de vedere politic nu există altă soluţie, cel puţin din punctul nostru de vedere, pentru România. Legat de declaraţiile din domeniul Justiţiei, noi ne-am dori foarte mult ca aceste declaraţii, aceste tipuri de dezbateri să le avem în interior şi după ce luăm o anumită decizie se poate comunica în afară.
S-a comunicat foarte mult în exterior şi s-a comunicat mai puţin în interior. S-a dezbătut mai puţin în interior tema, deşi au fost dezbateri inclusiv la şedinţele de coaliţie, dar s-a încercat să se pună o anumită presiune, dacă vreţi, prin declaraţii publice şi aşa mai departe, or într-o coaliţie care ne dorim să fie încă trei ani şi jumătate şi care trebuie să fie trei ani şi jumătate, după juma de an asemenea tipuri de declaraţii nu ştiu dacă sunt foarte bine venite, dar în mod categoric nu se rupe coaliţia”, a afirmat Cseke Attila.
Acesta a explicat că UDMR şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie încă din primăvara acestui an, în şedinţă de guvern.
„UDMR susţine desfiinţarea SIIJ-ului, nu avem niciun fel de problemă cu această chestiune, singura noastră întrebare care a fost şi atunci, în şedinţa de guvern, a fost legat de unde se duc aceste dosare. Şi noi am spus că avem o secţie la Parchetul General – secţia de Urmărire penală şi criminalistică – unde ar trebui să se întoarcă, fiind la nivelul cel mai înalt”, explică Cseke Attila.
El crede că „dacă şi decizia trebuie luată în interior şi dezbaterea tot acolo trebuie să aibă loc”.
Cseke a afirmat că, dacă Senatul va fi chemat în sesiune extraordinară în care să se dezbată acest subiect toţi senatorii UDMR vor fi toţi prezenţi şi vor vota. Acesta menţionează că nu s-a ajuns la un acord în coaliţie cu privire la preluarea dosarelor SIIJ de către DNA, însă discuţiile pe acest subiect continuă.
„Acest amendament depus de colegi se dezbate în Comisia Juridică, de acolo iese un raport. Noi vom susţine desfiinţarea SIIJ-ului, fără niciun fel de discuţie. Dacă se iese cu un raport în care acest amendament se regăseşte vom susţine în acea formă, dacă nu se regăseşte acest amendament vom susţine forma care iese din comisia de specialitate. Vreau să fie clar: susţinem desfiinţarea SIIJ-ului”, susţine oficialul UDMR.
În tot acest timp, Florin Cîțu guvernează din ce în ce mai vizibil, după strategiile pompierilor, ajungând să fie prezent în toate punctele nevralgice ale zilei, acolo unde oamenii se luptă cu viața pentru a trăi, dacă nu mai bine, atunci cel puțin la nivelul de dinaintea viiturilor, incendiilor, dezastrelor natural, în general, în fața cărora omul nu poate fi decât neputincios.
Și, atunci, apare Florin Cîțu, prim ministrul României și pe lângă banii cu care poate interveni imediat, lansează ”noi estimări privind economia României” cu creșteri de cel puțin zece procente!
”Anul acesta, primul trimestru, este pentru prima oară în istorie din ultimii 30 de ani când creşterea economică se datorează în totalitate investiţiilor. Nu a mai fost niciodată aşa ceva. Am schimbat paradigma. Arătăm că prin investiţii, ceea ce înseamnă liberalism pur, poţi să dezvolţi România.
Ştii foarte bine, creşterea economică din anul acesta este estimată la a fi cea mai mare din Uniunea Europeană, 7,4%. Vă vând un mic secret: urmează alte estimări care vor duce creşterea economică aproape de două cifre. O să avem o creştere economică anul acesta puternică, eu sper să se adeverească şi să avem o creştere economică cu cel puţin 10% anul acesta, în 2021”, a afirmat Florin Cîţu.
El a subliniat cât de important este ca PNL să urmeze doctrina liberală, după ce de multe ori PNL a păstrat programe ale PSD.
„Trebuie să recunoaştem că, de multe ori, din anumite motive, de multe ori electorale, ne-am dat la o parte, aşa, de liberalism, când era vorba să facem reforme, am zis că nu e momentul, că e dificil, că pierdem electorat, mai bine să păstrăm toate programele PSD prin care finanţăm tot felul de subvenţii, să rămână acolo ca să nu supărăm pe nimeni. Au venit alegerile şi noi ne-am pierdut electoratul nostru.
Liberalii nu au mai crezut în noi, oamenii din sectorul privat, oamenii din sectorul public care vor performanţă şi sunt acolo dar văd oameni care trec pe lângă ei şi câştigă mai mult. Aceşti oameni au plecat de lângă noi eu nu cred că s-au dus î altă parte dar nu au mai venit lângă noi pentru aceşti oameni am spus că, indiferent de costul electoral pentru mine, îmi asum toate reformele pe care le-am spus în PNRR: reforma administraţiei publice, reforma pensiilor, reforma companiilor de stat, reforma salarizării. Indiferent de cost”, a adăugat primul ministru.
Acesta susţine că nu este optimist, ci este „doar pragmatic” atunci când face calcule şi afirmaţii despre economia ţării.
Cîţu a mai declarat, la Cluj, că-şi doreşte pentru România „the PNL way”, care înseamnă dezvoltarea României în echipă.
Iată o ploaie torențială de cuvinte în urma căreia ne vom ridica, cei care se vor mai ridica, făcuți ciuciulete, numai buni de storși și de scuturat, pentru a fi întinși la soare, singurul care ne mai poate salva zâmbetul ocrotitor.
ADI CRISTI