Ministrul Nicolae Ciucă: România a reuşit să câştige respectul partenerilor prin misiunea în Afganistan

România a reuşit să câştige respectul partenerilor prin misiunea în Afganistan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, după ceremonia militară organizată în Piaţa Arcul de Triumf la încheierea acestei misiuni.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

„Pentru România (…) este un moment de recunoştinţă faţă de modul în care militarii şi-au îndeplinit misiunea în cei 19 ani, e un moment în care onorăm memoria celor care şi-au pierdut viaţa, este, de asemenea, un moment în care cei care au fost nemijlocit implicaţi vor trage linie şi vor identifica toate aceste elemente care au impactat asupra profilului Armatei Române, vor identifica acele probleme, acele lecţii, cum le spunem noi, care ulterior se vor transforma în decizii care să poată să fie însuşite la nivelul întregii armate, de la militar la unitate, mare unitate şi până la cel mai înalt nivel de conducere a ministerului. (…) România a învăţat că atunci când este parte a unei alianţe, a unei coaliţii, are toate ingredientele necesare să-şi consolideze un profil de încredere în interiorul acestor structuri, a învăţat că nimic nu este gratuit, totul costă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

El a subliniat că ţara noastră a făcut eforturi la nivel naţional, a plătit cu vieţi omeneşti, dar şi costuri financiare, câştigând respectul aliaţilor săi. Potrivit ministrului, participarea României la misiunea NATO Resolute Support din teatrul de operaţii din Afganistan a costat aproximativ 3 miliarde de lei.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Nicolae Ciucă le-a mulţumit tuturor celor care au susţinut Ministerul Apărării în cei 19 ani de misiune în Afganistan, colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne, de la Ministerul Afacerilor Externe, militarilor şi familiilor acestora, precum şi celor care au participat la ceremonia de miercuri de la Arcul de Triumf, printre care preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu, preşedinţii Senatului, Anca Dragu, şi Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. AGERPRES