Peste 15% din populația R. Moldova a fost imunizată împotriva COVID-19

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. În Republica Moldova au fost administrate 894.622 de doze de vaccin, ceea ce reprezintă o rată de imunizare de 15,1%, fără însă a contabiliza și persoanele imunizate în afara țării. Rapelul a fost administrat la 388.877 de oameni. Datele au fost prezentate astăzi de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul unei conferințe de presă, comunică MOLDPRES.

Secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, a declarat că, în ultima săptămână, în Republica Moldova au fost confirmate 478 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, față de 494 săptămâna precedentă, dintre care 28 de cazuri de import. 192 de cazuri, sau circa 40 la sută, au fost confirmate în raioanele din stânga Nistrului.

Conform sursei citate, în cadrul instituțiilor medicale sunt internați 279 de pacienți infectați cu coronavirus, dintre care 53 în stare extrem de gravă. Alte 569 de persoane, care suferă de forme ușoare ale bolii, se tratează la domiciliu.

Cernelea a menționat că, până astăzi, rezultatele probelor de laborator care au fost expediate în Germania nu au venit, însă nu a exclus că pe teritoriul țării ar putea circula deja tulpinile Delta și Lambda.

El a adăugat că țara noastră a recepționat 1.248.090 de doze de vaccinuri și a îndemnat populația să se imunizeze. “Actualmente, în stoc, în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, nu sunt vaccinuri, toate sunt repartizate uniform în cadrul celor peste 500 de puncte de vaccinare din țară. Peste 330.000 de vaccinuri sunt disponibile pentru moment”, a conchis Cernelea.

Specialiștii din sănătate susțin că unica cale de a diminua noul val de infectare cu COVID-19, care ar urma să înceapă chiar în luna august, este vaccinarea. Din acest motiv, pentru acest weekend sunt preconizate noi acțiuni menite să sporească numărul de persoane vaccinate.