Profesorul universitar Marcel Gutman şi actriţa Rodica Mandache, propuşi pentru a deveni Cetăţeni de onoare ai Iaşului

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de vineri, 23 iulie, figurează mai multe proiecte de hotărâre de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași.

Printre aceştia, conf. univ. dr. ing. Marcel Gutman, actrița Rodica Mandache și mai multe personalități distinse cu titlul de Doctor Honoris Causa de către universitățile ieșene.

Născut la Iași, la 30 decembrie 1929, conf. univ. dr. ing. Marcel Gutman, este o personalitate marcantă a comunității învățământului tehnic superior românesc. Totodată, este unul dintre supraviețuitorii Pogromului de la Iași.

În 1953 a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi”, unde la scurt timp a devenit cadru didactic. Aici a predat, în premieră, cursurile de Bazele cercetării experimentale a mașinilor termice și Instalații frigorifice, contribuind la formarea mai multor generații de ingineri. A fost unul dintre cei care au pus bazele înființării și dezvoltării Laboratorului de Compresoare și Instalații Frigorifice din cadrul facultății menționate, precum și la construcția și amenajarea halei Laboratorului pentru Motoare cu Ardere Internă din Iași. În 1977 a emigrat în Israel, unde și-a continuat cu succes activitatea.

Autor sau coautor la peste 240 de lucrări științifice și rapoarte de cercetare, deținător a patru brevete de invenție, a fost premiat de statul român încă din timpului comunismului. După Revoluție, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” i-a acordat mai multe distincții.

Actriţa Rodica Mandache s-a născut la Iași, pe 13 aprilie 1943. A absolvit actoria la Facultatea de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, la clasa maestrului Octavian Cotescu. În primii ani de după absolvire, a jucat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Ulterior, a jucat pe scena Teatrului Național „I. L. Caragiale”, Teatrului Odeon, Teatrului Mic, Teatrului Nottara, precum și în multe filme. Actriță de teatru, film, televiziune și teatru radiofonic, este și o apreciată profesoară de actorie.

În 2007 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriță într-un rol secundat, pentru rolul Adel din piesa „Joi.megaJoy”, de Katalin Thuroczy (Teatrul Odeon), iar în 2020 premiul UNITER pentru întreaga activitate. (E.M.)