Cultura

Tudor Giurgiu: Lucrul care contează cel mai mult la TIFF e că am reuşit să schimbăm câteva destine

Preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a declarat, luni, că, pentru el, cel mai important lucru pe care TIFF l-a reuşit în 20 de ani este că a schimbat ”câteva destine”.

El a vorbit în deschiderea Conferinţei de Educaţie Media şi Cinematografică.

„De fiecare dată când cineva ne întreabă care sunt lucrurile importante realizate de TIFF în 20 de ani, ce întâlniri vă impresionează cel mai tare, pentru mine, lucrul care efectiv contează cel mai mult e legat de felul în care am reuşit în 20 de ani să schimbăm câteva destine. Vorbim de copiii care au fost aduşi de părinţi la proiecţiile din cadrul EducaTIFF, copiii care au descoperit cinematograful odată cu TIFF-ul”, a afirmat Giurgiu.

 

Acesta a povestit că, la deschiderea ediţiei cu numărul 20 a festivalului de la Cluj-Napoca, s-a întâlnit cu o femeie care la prima ediţie TIFF era însărcinată. „Acel copil astăzi este student la film, el trăgând după el alţi voluntari, alţi copii şi asta e pentru mine fantastic”, a spus preşedintele TIFF.

El a făcut referire la obiectivul conferinţei ce se desfăşoară luni, amintind despre dorinţa introducerii educaţiei cinematografice în şcoli.

„Ne-am propus anul ăsta să ne adunăm cu toţii, reprezentanţi ai unor instituţii, colegi care desfăşoară proiecte din Bucureşti sau alte oraşe, specialişti, profesori, elevi şi să încercăm să răspundem cumva la finalul zilei la întrebarea asta – ‘Cum reuşim să colaborăm? Cum reuşim să creionăm, noi ne-am propus în trei ani un plan comun pentru a stimula introducerea educaţiei cinematografice în şcoli'”, a arătat Giurgiu.

 

Ambasadoarea Laurence Auer a afirmat, la rândul său, că Franţa a făcut pionierat în domeniul educaţiei cinematografice.

 

„După pandemie, este şi mai important să realizăm că imaginile vin către copii într-o manieră complet haotică. Suntem bombardaţi de imagini, nu e doar o chestiune de istorie, ci o chestiune de drepturi civice, e o chestiune de a da copiilor spirit critic”, a arătat diplomatul.

Ea a mărturisit că aceasta este ediţia la care în calitate de ambasador a descoperit TIFF „ca şi cum aş fi descoperit Peştera lui Ali Baba”. „După un an şi jumătate, tocmai a avut loc, în Franţa, Festivalul de la Cannes şi văd aici, la Cluj, atâţia tineri interesaţi de cinema. Cred că acest festival poate crea un program foarte important pentru tineri”, a adăugat Laurence Auer.

 

În acest context, Dana Grigorovici, profesor la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” de la Cluj-Napoca, a vorbit despre provocările educaţiei cinematografice în şcoli.

„La început a fost foarte greu, pentru că ai nevoie de o grămadă de aprobări, începând de la conducerea şcolii. Mergeam şi ceream copiii să îi învoiesc să îi duc la film şi răspunsul depindea de ce oră au, ce materie au în acel interval. Dacă aveau Matematică, nu mergeau la film, dacă era materie de examen, iarăşi era dificil să ieşim din şcoală şi să îi ducem la film, pentru că există percepţia asta că filmul este o formă de relaxare, o formă de distracţie şi atunci nu luăm copilul de la ore serioase să îl ducem să se relaxeze şi să se distreze”, a atras atenţia profesoara.

 

În acest sens, ea a spus că „trebuie să schimbăm un pic perspectiva asta”. ”Obiectivul nostru nu e de relaxare şi există filme de Hollywood de relaxare şi există cinematografie şi filme care au clar un scop educativ”, a menţionat ea. AGERPRES

Related Articles

Back to top button