Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO/ Institutul Naţional al Patrimoniului: O realizare şi un început de drum

Înscrierea peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este o realizare şi, în acelaşi timp un început de drum, subliniază Institutul Naţional al Patrimoniului.

„Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană – cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor definite de Convenţia Patrimoniului Mondial. O idee care a crescut şi a rezistat în ultimele două decenii – datorită comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, instituţiilor de specialitate, comunităţii locale şi societăţii civile strânse în jurul său şi adusă de România în atenţia UNESCO – este validată la cel mai înalt nivel astăzi când ţara noastră sărbătoreşte 65 de ani de la aderarea la Convenţia UNESCO”, arată INP, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

INP menţionează că situl a fost înscris şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, „recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea, cât şi necesitatea luării de măsuri urgente de protecţie”.

„În acest sens, este încurajată cooperarea internaţională şi este recomandată invitarea la Roşia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă şi un program de măsuri pentru asigurarea ieşirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Este astfel deschis drumul cooperării internaţionale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relaţie cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoţesc statutul de sit al patrimoniului mondial. (…) Este o realizare şi, în acelaşi timp un început de drum, pentru România şi toţi cei care înţeleg că viitorul este al solidarităţii şi al dezvoltării sustenabile, care nu sacrifică nici istoria, cunoaşterea sau spiritul unui loc, nici perspectivele generaţiilor viitoare”, precizează sursa citată.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris marţi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfăşoară online în perioada 16 – 31 iulie. AGERPRES