Sanatate

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” vor marca, miercuri seara, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei.

Potrivit SUUB, la ora 21,00, cele două instituţii vor fi luminate în culorile şi cu mesajele din campanie: Ceasul Eliminării şi „Hepatita Nu Aşteaptă. Testează-te! Tratamentul îţi poate salva viaţa”.

Ziua de 28 iulie a fost declarată, încă din 2008, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, la iniţiativa Alianţei Mondiale pentru Hepatită. Data nu este aleasă întâmplător, ci este un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Tema de anul acesta este „Hepatita nu poate aştepta!”.

Într-un comunicat transmis AGERPRES, Colegiul Medicilor din România cere accelerarea testării şi diagnosticării hepatitelor.

„La fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită. Este o cifră alarmantă şi, într-o perioadă în care parcă toată atenţia se îndreaptă asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România doreşte să atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate: hepatitele trebuie controlate şi diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide”, avertizează CMR.

Colegiul Medicilor din România cere tuturor factorilor implicaţi să depună eforturi pentru creşterea testării şi diagnosticării cazurilor de hepatite şi pentru asigurarea de tratament de ultimă generaţie pentru pacienţi.

„Hepatitele, în special B şi C, reprezintă o ameninţare gravă şi puternică la adresa sănătăţii publice. Este îngrijorător faptul că, din informaţiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european şi chiar global, majoritatea covârşitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticaţi. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament speranţa de viaţă scade considerabil. Astfel, prevenţia, diagnosticarea şi tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în ţara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost şi mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, afirmă prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat în comunicat. AGERPRES

Related Articles

Back to top button