Ieșim din cuptoarele caniculei, mult mai afectați decâte pot afecta disputele fierbinți din piețele publice, la vreme de amețeală politică. Nu mai avem nevoie de nici un altfel de conflict, așa cum nu mai avem nevoie de gesturile caraghioase ale personajelor politice, descoperite de incapacitatea lor de a se subordona interesului național. O astfel de așteptare nu are nimic în comun cu agenda zilei, care chiar dacă nu este modificată după buletinele meteo ea nu corespunde cu nimic urgențelor medicale sau politice, ultimele îndepărtându-se substanțial de regula de aur a victoriei: ”Câștigă cel care iese pe locul întâi!”
România se sufocă la temperaturi extreme. Aproape toată țara este sub cod galben de caniculă. Căldura este năucitoare. Temperaturile au ajuns și la 39 de grade Celsius. Si așa va fi toată săptămâna, până sâmbătă, anunță meteorologii. Medicii trag un semnal de alarmă și ne recomandă să evităm expunerea la soare, mai ales la orele pranzului, și să ne hidratăm cât mai mult.
Într-o singură zi, aproape 150 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale pe stradă.
Și în Moldova temperaturile au depășit pragul de caniculă.
Aproape toate județele din estul, sudul, vestul și centrul țării sunt sub cod galben de caniculă până sâmbătă.
Dacă pentru astfel de calamități naturale există și măsuri de prevenire, ce pot fi luate în vederea atenuării riscului de deteriorare profundă a sănătății, pentru calamitățile politice suntem încă în situația de a nu avea soluții credibile și, mai ales, eficiente. Există un cond al prevenției față de combaterea caniculei. Să evităm expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18; să consumăm 1,5 – 2 litri de lichide pe zi; să purtăm pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale și de culori deschise; să consumăm fructe și legume proaspete; să evităm băuturile cu conținut ridicat de cofeină și zahăr; evităm activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie. Cu un astfel de comportament echilibrat, putem să depășim această încercare, ce ne este dată ca „probă de foc”. Cu toate acestea, ce este greu nu a trecut.
Ieri am avut nu doar o probă de foc, cât și o probă de apă, de furturni dezlănțuite, pe măsura căldurilor terifiante.
Ieri, valul de caldura a persistat, iar disconfortul termic s-a accentuat. A fost o caniculă în aproape toate regiunile. Temperaturile maxime s-au situat între 31 şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei. Cerul a fost variabil, însã în a doua parte a zilei, instabilitatea atmosferică a fost pronunțată, manifestându-se prin înnorãri temporar accentuate, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului, cu rafale de peste 70…80 km/h, vijelii puternice şi cãderi de grindinã, dar numai pe alocuri, îndeosebi în Transilvania, Maramureş şi în Moldova, precum şi la munte şi în zona subcarparpaticã, au fost averse ce au avut şi caracter torrential. In Bucuresti, vremea a fost canicularã şi disconfortul termic a devenit deosebit de accentuat. Temperatura maximã a fost de 37…38 de grade. Cerul a fost mai mult senin, însă spre orele serii ao fost sesizate fenomene asociate instabilitãţii atmosferice, respectiv, unele înnorãri, intensificãri ale vântului şi descãrcãri electrice.
La munte, vremea a fost caldã. Cerul s-a prezentat variabil, însã în a doua parte a zilei şi la începutul nopţii, instabilitatea atmosfericã a fost pronunţatã, manifestându-se prin înnorãri temporar accentuate, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului, cu rafale de peste 70…80 km/h, vijelii puternice şi cãderi de grindinã, dar numai pe alocuri au fost averse ce au avjut şi caracter torenţial. Aceste fenomene se vor produce cu o probabilitate mai ridicatã în Carpaţii Orientali.
La mare, Vremea a fost cãlduroasã, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperaturã – umezealã (ITU) a atins pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul fiind variabil, cu înnorãri trecãtoare dupã-amiaza şi seara, dar condiţiile de ploaie au fost reduse. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificãri trecãtoare ziua. Temperaturile maxime s-au încadrat între 30 şi 33 de grade, iar cele minime între 22 şi 25 de grade. Temperatura apei mãrii au fost cuprinse între 26 şi 29 de grade”.
Acest buletin meteo este publicat pentru a ne liniști, pentru a ne pregăti să auzim și mai ales să credem că tot ce ne este servit este și bun, este și demn de a fi credibil, evident că, de această data în subliminal este vorba de cuvântul politicienilor, ale căror efecte au, într-adevăr, din componete dezastrului natural, chIar dacă acesta este 100% artificial.
ADI CRISTI