PUBLIC – CARTE – AUTOR

Adi 180
2.08.2021
PARATRĂSNET

PUBLIC – CARTE – AUTOR

Duminică, pe pietonalul din Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a început proiectul cultural „Acasă pentru cei plecați”, un maraton de poezie susținut de nouă poeți ai literaturii române, locuitori ai Iașului.
Proiectul se vrea a fi o invitație la poezie adresată tuturor celor care revin în vacanță la Iași, de fapt se întorc acasă, după ce au lucrat un an de zile în străinătate. Încercăm astfel, fără a ne îngrămădi la speculaţiile din categoria ”noi vă salvăm identitatea”, să aducem aminte conorăşenilor noștri ce poate să însemne un „moment poetic”, în care se pot regăsi, astfel încât, după un an de muncă, să aibă răgazul emoției și al acelei sensibilități care poate fi în stare să topească munții sau să deschidă noi galerii, înspre emoția atent dezvelită.
Ieri am încercat să propun auditorului o incursiune prin poezia volumul „Evreul / singurătatea lumii”, în regia lui Radu Mihoc și interpretarea extraordinarei actrițe Laura Bilic. Ideea regizorală a fost aceea de a adăuga cuvântului starea pe care acesta o transmite, fluidizând întâlnirea dintre rostire și tăcere, transformând sunetul din țipăt în șoapta buimacă a durerii.
Astfel, am fost părtașii unor vremuri trecute, a unor răni redeșteptate, cu arșița lor adusă la zi, astfel încât să fim mai prezenți decât am fost la vremea inițială, să fim în stare să nu mai uităm ferocele întâmplări ale unor minții bolnave, minți care au reușit să ofere morții nedreapta teroare a nevinovaților, condamnați la moarte doar pentru că aveau stea galbenă în piept.
Pogromul de acum 80 de ani a fost un motiv în plus de a lăsa poezia să ne bandajeze sufletele, astfel încât, să ne ofere șansa de a nu uita și, în același timp, să ne țină treji și gata oricând să reacționăm dacă o altă minte bolnavă ar mai încerca să facă din moarte pedeapsa nevinovăției.
Toată luna august 2021 încercăm să aducem poezia în fața iubitorilor acestui gen literar. În fiecare sfârșit de săptămână sâmbetele și duminicele lunii august vor fi gazdele poeților Adi Cristi (1.08.2021), Valeriu Stancu (7 august 2021), Cassian Maria Spiridon (8.08.2021), Daniel Corbu (14.08.2021), Nichita Danilov (15.08,2021), Nicolae Panaite (21.08.2021), Valentin Talpalaru (22.08.2021), Aurel Ștefanachi (28.08.2021), Emilian Marcu (29.08.2021)
Actorii care vor pătrunde în versurile poeților invitați sunt Laura Bilic (Adi Cristi, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Daniel Corbu, Nichita Danilov), Catinca Tudose (Nicolae Panaite, Valentin Talpalaru), George Marici (Aurel Ștefanachi, Emilian Marcu). Fondul muzical va fi asigurat de cantautorii Adi Gegiuc, Adi Bezna, Cezar Popescu.
Vom încerca să oferim ieșenilor, anul acesta, nouă portrete de poeți contemporani, nouă volume de poezie, descifrate de arta actorului, astfel încât seara respectivă să fie de fapt o seară marca numele poetului.
Vorbim astăzi de coloana vertebrală a poeziei contemporane ieșene, de acel nucleu în jurul căruia se formează de fapt poezia anilor 2021.
Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași oferă Iașului această șansă a coagulării valorilor prin antrenarea acestora în proiectele culturale aflate într-o dinamică accelerată, în urma cărora ieșenii au șansa de a se întâlni și cu poezia Europei și a lumii, de fapt cu cei mai mari poeți aduși la Iași prin Festivalul Internațional „Poezia la Iași”.
Poezia lumii se adaugă astfel poeziei Iașului, fără ca să existe diferențe majore de valoare, cu atât mai mult cu cât, acest festival aflat la ediția a VII-a, are deja un nume pe piața poeziei la mondiale.
Festivalul acesta de trei ani se află și sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Onorantă consultanță privind selecția participanților, reușind astfel să păstrăm nivelul valoric la cote maxime.
Imediat după finalizarea acestei ediții a FIPI, pe 9 septembrie 2021, va începe a VIII-a ediție a Zilelor Recoltei Editoriale, acest târg de carte dedicat în exclusivitate editurilor ieșene, întâlnire în care editorii ieșeni au prilejul de a-și premia autorii cărților semnificative ce au apărut sun logoul lor în acest an. Mai mult se vor acorda premii pentru cel mai bun proiect editorial, pentru Cartea Anului, Cartea Zilelor Recoltei Editoriale, Cartea de Proză, Cartea de Poezie, Cartea de Artă, cărți pe care juriul de această dară le va considera a fi imposibil de ocolit.
Întâlnirea autorilor cu cărțile lor, dar mai ales cu cititorii lor a ajuns astăzi la Iași un gest firesc, o întâlnire de taină, dar publică, în care aplauzele nu mai sunt de mult de complezență, ele ajungând să fie răsplata supremă și imposibil de neglijat a consolidării relației Public – Carte-Autor.
ADI CRISTI