Știrea zilei de acum o săptămână încă mai există în realitate prin urmările ei dezastruoase. Nu vorbim despre incendiile de vegetație sau despre incendiile clădirilor, nu vorbim despre surpările de maluri de pământ și acoperirea unor oameni nefericiți sau despre viiturile sălbatice, ce au reușit să măture în numai câteva minute agoniseala unei vieți de om, vorbim doar despre lipsa unui management de calitate, care a dus la batjocura funcție față de neputința celor care sunt pedepsiți să îndure fără a avea posibilitatea unei reacție, inconștiența unora și mai ales nepriceperea acestora. 30 de copii au fost părăsiți timp de aproape 28 de ore în trenul care venea de la Mangalia și se îndrepta spre Turnu Severin. Fără apă, fără mâncare, fără un sprijin care să le dea speranță că totul se va sfârși cu bine. Alături de acești copii parcă ai nimănui mai erau oameni în vârstă, bolnavi, dar și femei gravide.
S-a acreditat ideea că omul politic nu are nevoie de competența funcției în care este numit. Ministrul transporturilor, de exemplu, trebuie să știe cum se ocupă o piață publică, cum să se lege cu lanțuri de băncile Parlamentului României, fără a fi interesat de ce ar trebui făcut imediat cu starea jalnică a materialului rulant, de exemplu, astfel încât starea acestuia să poată fi recondiționată la standardele actuale. Se merge în continuare pe ideea că ministrul nu trebuie să cunoască nimic din managementul conducerii unui minister, cu atât mai mult cu cât în spatele său stau încolonați specialiștii, cei care ar trebui să-l îndrume, să-i prezinte care sunt opțiunile înainte ca ministrul, omul politic, să ia o măsură aflată sub propria-i semnătură. Deci, atenție, de această data semnătura îl angajează pe înaltul demnitar, dar nu penal, atâta timp cât el este omul politic, iar în afara hoției nimic nu este interzis, nimic nu cade sub incidența legii penale. Singura pierdere pe care o poate simți ministrul este pierderea funcției, dar nu oricum. Dacă coaliția politică de guvernare nu este de acord, atunci ministrul poate să aibă viață lungă în funcție. Dar, când apar disensiuni în interiorul aceleași coaliții politice întreaga coșmelie de guvernare este în pericol să sară în aer. Astfel, cu fiecare zi ce trece înspre data când va avea loc Congresul PNL, consemnăm câte un scandal în coaliție.
”Este scandal între partenerii de guvernare. Ministrul USR PLUS refuză să îl demită pe directorul CFR, după ce oamenii au stat blocați zeci de ore în trenuri, fără mâncare și apă. Ludovic Orban cere demisia acestuia și îl acuză de management defectuos.
„În mod normal, ar fi trebuit să-şi dea demisia imediat”, a afirmat Ludovic Orban, despre situaţia de la CFR Călători.
„Management dezastruos. A fost schimbat vechiul director general, care a pus compania într-o formă bună, care a reuşit să facă achiziţii importante, care a reuşit să crească calitatea serviciilor, pur şi simplu a fost schimbat din funcţie, înlocuit cu un manager care, de când este numit ca manager, au apărut disfuncţionalităţi majore în funcţionarea CFR”, a afirmat Ludovic Orban.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că actul de management se judecă aşezat, la rece, nu după o declaraţie oricât de nefericită a fost, însă va exista o evaluare a mandatului directorului general al CFR Călători şi se va concluziona ce se întâmplă în continuare la această companie.
Întrebat de ce nu s-au trimis nişte autocare pentru a aduce copiii şi călătorii rămaşi în tren ore în şir la 30 de kilometri de Capitală, ministrul a catalogat ceea ce s-a întâmplat cu trenul IR 1991 ca fiind „o situaţie nefericită” şi a menţionat că a cerut un raport companiei CFR Călători ca să vadă cum s-ar putea îmbunătăţi procedurile în astfel de situaţii.
Vicepremierul Dan Barna a afirmat, în contextul discuţiei despre directorul CFR Călători, Ovidiu Vizante, că un om trebuie judecat după faptele sale şi nu după vorbele lui. El a declarat că va face o evaluare a activităţii lui Vizante după şase luni sau un an de la preluarea de către acesta a mandatului la CFR”.
Ceea ce se întâmplă acum pe scena politică a țării nu este cu nimic străin de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. ”Aceeași Mărie cu altă pălărie” ne pune în situația să repetăm singurul scenariu, scenariu câştigător, care ne aduc în față alte personaje, de la social democrați la liberali și useriști. Tot ceea ce se condamnă din opoziție, în momentul în care se ajunge la putere, marile greșeli sunt repetate cu o nonșalanță greu de înțeles, dar mai ales greu de înțeles de către cei care se mulțumesc acum, în postura guvernaților, cu afirmația lui Dan Barna, liderul USR-PLUS, partidul care a aruncat în foc ”clasa politică veche”, că acum, ”un om trebuie judecat după faptele sale şi nu după vorbele lui”.
ADI CRISTI