Încărcătura virală este similară la persoanele vaccinate și la cele nevaccinate, în cazul infecției cu varianta Delta
Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA (CDC) a efectuat un studiu asupra a 469 de cazuri COVID-19, diagnosticate în urma călătoriei într-un oraș din Massachusetts, în scopuri turistice. 74% dintre persoane erau vaccinați complet, iar în urma secvențierii genomice, varianta Delta a fost identificată în 90% dintre cazuri.
- 79% dintre cei vaccinați au prezentat forme simptomatice COVID-19;
- Încărcătura virală a fost similară, atât la persoanele vaccinate, cât și la cele nevaccinate;
Aceste date sugerează că varianta Delta are o infectivitate crescută, iar antecedentele de vaccinare nu se corelează cu o încărcătură virală mai mică (ceea ce ar putea împiedica transmiterea). Asfel, CDC recomandă extinderea măsurilor de distanțare socială: inclusiv obligativitatea măștii faciale în interior, indiferent de statusul vaccinal sau de incidența COVID-19.
Tulpina Delta a SARS-CoV-2 are o prevalență ridicată în spațiul european
Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 este cea mai frecventă tulpină, detectată prin secvențiere genomică, în mare parte din țările din spațiul european: în 19 din 28 de țări care au raportat date genomice, mai mult de jumătate din probele secvențiate în perioada 28 iunie – 11 iulie 2021 relevă varianta Delta. În acele 19 țări, Delta a fost responsabilă de 68,3% din cazurile de COVID-19, iar varianta Alfa de 22,3% din cazuri. Mai mult, în Slovacia, Ucraina, Scoția și Irlanda, peste 98% din cazurile detectate sunt cauzate de varianta Delta.
Tulpina delta este frecventă și în medii populate de persoane deosebit de vulnerabile la noul coronavirus. În cadrul unităților de îngrijire pe termen lung, vaccinarea rezidenților a condus la o scădere a incidenței COVID-19, însă noile tulpini ale virusului pot conduce la o mortalitate și morbiditată crescută în această populație.
Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), 1,3% din instituțiile urmărite au raportat cazuri de infectare cu COVID-19 în săptămâna 5 – 11 iulie, ceea ce reflectă un trend în general descendent, față de săptămânile precedente. 75,2% din rezidenții instituțiilor de îngrijire au primit schema completă de vaccinare.
În ceea ce privește infectările cu varianta Delta, și rezidenții vaccinați au fost afectați într-o măsură semnificativă. Cu toate acestea, rata de spitalizări și deces a fost mai mică la cei vaccinați (10,4% și 12,2%), față de cei nevaccinați sau incomplet vaccinați (22,5% și 30%).
Tulburările afective reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea de forme severe COVID-19
Pe lângă factorii de risc cunoscuți – diabet zaharat, hipertensiune arterială – și tulburările psihiatrice reprezintă patologii care cresc riscul de a deceda sau de a necesita spitalizare în urma COVID-19, conform unei meta-analize recente. Aceasta include datele de la 21 de studii, fiecare urmărind între câteva sute și câteva milioane de persoane:
- Tulburările afective nu se corelează cu o susceptibilitate crescută de a fi infectat cu noul coronavirus;
- Tulburările de dispoziție preexistente se corelează, însă, la pacienții COVID-19-pozitivi, cu un risc crescut cu 30% de a necesita spitalizare pentru manifestările bolii;
- În ceea ce privește formele severe de COVID-19 și necesitatea de tratamente intensive (apariția insuficienței respiratorii, suport respirator sau resuscitare cardiopulmonară), tulburările afective nu reprezintă factori de risc;
- Existența unei tulburări afective crește cu 50% riscul de a deceda în urma infectării cu SARS-CoV-2.
Tulburările de dispoziție implică o afectare a funcției imunitare, iar împreună cu un comportament social inadecvat, pot crește riscul de a fi infectat cu virusului SARS-CoV-2 și de a dezvolta forme severe.
Încărcătura virală în cazul infectării cu SARS-CoV-2 după vaccinare este invers proporțională cu titrul de anticorpi protectori dezvoltat de organism
Schema completă de vaccinare contra SARS-CoV-2 conferă o protecție ridicată împotriva dezvoltării bolii, însă riscul de infectare ulterioară nu este eliminat complet. Un studiu care urmărit specialiști în domeniul sănătății a relevat titrul de anticorpi drept factor important în riscul de apariție a infecției:
- Din cei 1497 de subiecți urmăriți, 39 au dezvoltat infecția, confirmată prin RT-PCR;
- În medie, infecția a fost detectată la 39 de zile după ultima doză de vaccin;
- Nu au fost identificate cazuri de infectare în rândul contacților persoanelor urmărite în studiu (vaccinul este eficient împotriva dezvoltării unei forme contagioase de COVID-19);
- 33% dintre cazuri au fost asimptomatice, 67% au fost ușor simptomatice;
- Față de persoane vaccinate, care nu au dezvoltat infecția:
-
- Titrul de anticorpi neutralizanți a fost în medie cu 63,9% mai mic;
- Un titru de anticorpi mai mare s-a asociat cu o încărcătură virală mai mică.
FDA a extins indicațiile utilizării de urgență a combinației casirivimab/imdevimab în profilaxia post expunere SARS-CoV-2
Agenția Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite ale Americii a reconfirmat valabilitatea autorizației de utilizare de urgență (EUA) a REGEN-COV (combinația casirivimab/imdevimab), adăugând încă o indicație: profilaxie post-expunere a adulților sau copiilor cu risc ridicat de a dezvolta forme severe de COVID-19.
FDA a aprobat pentru utilizare de urgență REGEN-COV în noiembrie 2020, pentru prima oară. Acesta poate fi utilizat în tratamentul formelor ușor-moderate de COVID-19, la pacienții cu vârsta peste 12 ani, cu risc ridicat de evoluție către o formă severă a bolii.
În iulie 2021, FDA a extins indicația și pentru profilaxia post-expunere la virusul SARS-CoV-2. Astfel, casirivimab/imdevimab poate fi administrat persoanelor care nu sunt vaccinate complet, sau care riscă să nu dezvolte un răspuns imunitar suficient la vaccinare (medicație sau patologii imunosupresive), care au fost în contact apropiat cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, sau care au risc ridicat de expunere la infecție datorită faptului că trăiesc într-o instituție în cadrul căreia există cazuri confirmate.
Această decizie se bazează pe rezultatele studiului REGN-COV 2069, în cadrul căruia combinația terapeutică a fost administrată la persoane care au intrat în contact, în gospodărie, cu persoane cu infecție confirmată:
- Riscul de a dezvolta infecție simptomatică a fost cu 81% mai mic;
- În cazul pacienților care au dezvoltat infecție simptomatică, manifestările s-au remis în aproximativ o săptămână, față de 3 săptămâni în cadrul grupului placebo.
Casirivimab și imdevimab sunt anticorpi monoclonali umani recombinați, de tip IgG1, care țintesc în mod specific domeniul cu proprietăți de legare de receptor a proteinei spike de la suprafața virusului SARS-CoV-2. (sursa:www.raportuldegarda.ro)