Aproximativ 15% din populaţia Republicii Moldova au fost imunizate complet până acum împotriva COVID-19. Cea mai mare rată de vaccinare se atestă în municipiul Chişinău. Potrivit secretarei de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) Svetlana Nicolăescu, nivelul de vaccinare a cadrelor didactice rămâne, totuşi, scăzut, ceea ce este îngrijorător, având în vedere că anul şcolar va începe curând, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Persoanele vaccinate cu ambele doze – 15% din populaţie. Păstrând acelaşi tempo de vaccinare, este foarte dificil să atingem acel obiectiv de 70% către noiembrie 2021. Cea mai mare acoperire este în rândul vârstnicilor. Urmărim o rată redusă în rândul tinerilor. În Găgăuzia şi teritoriile adiacente constatăm o rată de imunizare sub 10%. În Chişinău, în jur de 23% din populaţia adultă este complet vaccinată. O realizare pozitivă este că peste 80% din lucrătorii medicali sunt complet vaccinaţi. Îngrijorează procesul de vaccinare a lucrătorilor din sistemul educaţional. Sub 30% au fost imunizaţi şi sunt pregătiţi pentru a începe anul şcolar”, a declarat Svetlana Nicolăescu.
Totodată, ea a menţionat că 99% din pacienţii aflaţi în terapie intensivă din cauza COVID-19 sunt persoane nevaccinate, iar majoritatea persoanelor care s-au infectat cu COVID-19 după imunizare au avut doar o singură doză de vaccin.
„Constatăm reducerea cu peste 90 la sută a morbidităţii în rândul lucrătorilor medicali. Constatăm doar cazuri unice în rândul lucrătorilor medicali. Astăzi, în tratament la terapia intensivă 99% sunt persoane nevaccinate care s-au infectat şi au dezvoltat forme grave”, a mai declarat Svetlana Nicolăescu.
Potrivit oficialului, până astăzi, în Republica Moldova au fost administrate aproximativ un milion o sută de mii de doze de vaccin anti-COVID, fiind raportate în jur de 1.500 de reacţii adverse. (sursa:www.trm.md)