Alegerea tipului de cremă de protecție solară adecvată și aplicarea acesteia în mod corespunzător sunt cei mai importanți pași pe care îi poți urma pentru a-ți proteja pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Pare simplu, dar acești pași sunt deseori înțeleși greșit. Iată câteva informații de bază:
- Folosește o cremă cu factor de protecție de cel puțin 30 SPF.
- Pentru corpul unui adult de mărime medie sunt îndeajuns aproximativ două linguri (șase lingurițe) de cremă de protecție solară, alocând aproape o linguriță doar pentru față.
- Aplică crema de protecție solară cu aproximativ 15 minute înainte de a ieși la soare și reaplică apoi la fiecare câteva ore.Testul factorului de protecție solară (SPF)
Cei mai importanți termeni se referă la prevenția pe care o realizează crema. Pentru a menționa pe o etichetă că produsul de protecție solară previne arsurile provocate de soare, acesta trebuie să treacă testul factorului de protecție solară (SPF – Sun Protection Factor).
Testul arată pentru cât timp o cremă de protecție solară te protejează împotriva razelor ultraviolete B (UVB) care produc arsurile de soare. Numărul SPF oscilează între 2 și mai mult de 70. Cu cât factorul este mai mare, cu atât mai mult durează protecția. Să presupunem, spre exemplu, că pielea ta se înroșește după 10 minute de expunere la soare. În aceleași condiții, crema de protecție cu SPF 15 împiedică înroșirea pielii pentru 150 de minute.
Ai putea considera că o cremă de protecție solară cu un SPF de 30 va fi de două ori mai eficientă comparativ cu o cremă cu SPF de 15. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat. În timp ce SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB care intră în contact cu pielea, SPF 30 filtrează 97%, iar SPF 50 crește această valoare la 98%.
Academia Americană de Dermatologie recomandă folosirea unei creme de protecție cu o valoare SPF de cel puțin 30. Conform FDA, nu ai nevoie de cremă de protecție solara cu un SPF mai mare de 50, pentru că nu există dovezi care să demonstreze că astfel de produse oferă protecție suplimentară.
Testul spectrului larg
Ca un produs să pretindă că poate preveni cancerul de piele, trebuie să treacă testul spectrului larg. Acest test arată dacă produsul de protecție solară protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete A (UVA), care contribuie la apariția cancerului de piele și la îmbătrânirea precoce a pielii, precum și împotriva razelor UVB. (sursa:www.jurmed.ro)