CFR Călători are în vedere sporirea capacităţii (vagoane suplimentare) de transport pe rutele la care se înregistrează cele mai mari solicitări, în contextul unui trafic de călători crescut prilejuit de Sărbătoarea Sfintei Maria, a anunţat vineri compania.
„În contextul unui trafic de călători crescut, prilejuit de Sărbătoarea Sfintei Maria, CFR Călători operează cu întregul parc tehnic disponibil de material rulant şi are în vedere, operativ, sporirea capacităţii (vagoane suplimentare) de transport pe rutele la care se înregistrează cele mai mari solicitări, în funcţie de disponibilităţi”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, potrivit CFR Călători, în perioada 13-15 august 2021, pentru ca pelerinii să ajungă la slujbele de prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, trenurile R şi IR care circulă pe distanţa Cluj Napoca – Gherla – Dej Călători şi retur, precum şi trenurile cu destinaţia Cluj Napoca dinspre/spre Moldova şi Banat, vor fi suplimentate cu vagoane pentru preluarea fluxului de călători spre/dinspre Mănăstirea Nicula de lângă Gherla şi la 45 de km de Cluj Napoca.
Totodată, trenurile CFR Călători care circulă pe liniile spre Putna şi Cacica vor fi suplimentate cu vagoane şi vor avea modificări în orarul de circulaţie, pentru transportul pelerinilor la centrele de pelerinaj.
Potrivit sursei citate, în aceeaşi perioadă vor fi suplimentate cu vagoane şi Trenurile Soarelui, pentru ca turiştii care ajung pe litoral în acest sfârşit de săptămână să se poată bucura de serbările organizate pentru Ziua Marinei Române.
Pentru a preîntâmpina situaţiile neplăcute generate de epuizarea locurilor la trenuri, CFR Călători recomandă pasagerilor să folosească toate trenurile puse la dispoziţie de CFR Călători din graficul unei zile de circulaţie şi să îşi cumpere legitimaţiile de călătorie utilizând canalele de distribuţie.
În data de 15 august vor fi deschise doar agenţiile de voiaj CFR Călători care funcţionează în incinta centrelor comerciale Titan, Carrefour Colentina din Bucureşti şi Iulius Mall Iaşi.
„CFR Călători face eforturi susţinute pentru menţinerea în circulaţie a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalaţii de climatizare. Întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic – funcţional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs. Pot apărea situaţii în care, din cauza temperaturilor exterioare crescute de peste 35 de grade care la nivelul şinei şi a cutiei vagonului pot însemna şi peste 50 de grade Celsius sau a deschiderii geamurilor în parcurs, instalaţiile de climatizare să funcţioneze fără a mai asigura răcirea în parametri normali”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit companiei, pentru derularea traficului în condiţii de siguranţă, în contextul posibilităţii apariţiei avertizărilor meteo locale emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, CFR Infrastructură poate reduce viteza de circulaţie a trenurilor în anumite intervale orare, pe anumite porţiuni de cale ferată.
„Aceasta este o măsură obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar, aplicată de majoritatea administraţiilor de cale ferată din lume, nu doar din România. Rugăm pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre posibilele întârzieri ale trenurilor. În caz de nevoie, în unele trenuri şi în gări personalul feroviar este pregătit să ofere apă călătorilor”, susţin reprezentanţii companiei.
Societatea de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează transportul public de călători pe calea ferată. AGERPRES