PSD a avut dreptate. După ce au irosit un an, autoritățile județene vor relua finanțarea Centrului de excelență pentru fotbal

În cadrul unei conferințe de presă organizată de Cezar Honceriu, noul președinte al Academiei de fotbal Politehnica Iași, la care a participat și Ilie Gheorghică, directorul Liceului cu Program Sportiv Iași a fost anunțat faptul că, începând cu 1 septembrie, va fi reluată finanțarea pentru copiii de la Centrul de excelență.

Practic, Consiliul Județean (CJ) Iași va acorda, din nou, bursele de perfomanță sportivă micuților fotbaliști, născuți în 2008, de la clasa de fotbal a Liceului cu Program Sportiv (LPS) Iași.

Această decizie vine ca urmare a numeroaselor apeluri publice realizate de reprezentanții social-democrați prin care se sancționa modul injust în care autoritățile județene peneliste au înțeles să se joace cu soarta celor 20 de copii, oprind finanțarea proiectului, în contextul în care rezultatelor lor sportive sunt meritorii.

„Penalului Costel Alexe i-au trebuit 4 luni să ceară șpagă și 1 an să își dea seama că e legal să finanțezi copii talentați la fotbal din județ. Nu este posibil să nu îți pese de soarta a 20 de copii și de familiile lor. Am pornit cu cei de la FRF și LPS la un drum pentru 8 ani. Nu era normal să vină un impostor și să oprească finanțarea. Demersul nostru a fost legal și în beneficiul copiilor talentați din mediul rural, care au dreptul să facă performanță în domeniul în care au aptitudini. Mulțumesc și presei ieșene care ne-a susținut permanent în această perioadă. Sunt convins că fără această presiune mediatică, constantă, conducerea penelistă a CJ Iași ar fi continuat să lase lucrurile la întâmplare” a declarat președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa.

„Mă bucur că executivul Consiliului Județean a înțeles, până la urmă, că nu contează culoarea politică a inițiatorului unui proiect, ci mai important este ca acel proiect să funcționeze și să aducă rezultatele scontate. Noi, PSD, am demarat acest proiect în 2019, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Inspectoratul Școlar Județean Iași asigurând o finanțare de 84.000 euro/an pentru 20 de copii din mediul rural și urbanul mic al județului Iași, cu aptitudini deosebite pentru fotbal. Era anormal ca un astfel de proiect pilot, unic în Iași, să fie oprit din considerente politice. Apreciez efortul profesorului diriginte și al părinților, care, timp de un an, au susținut din forțe proprii activitatea copiilor. Am fost la doar un pas ca acest proiect să se destrame. Sper ca pe viitor să nu mai trecem prin astfel de situații. Așteptăm proxima ședință de plenului Consiliului Județean pentru ca deliberativul să aprobe forma în care Centrul de excelență pentru fotbal să primească finanțarea” a declarat Cristian Stanciu, liderul de grup din Consiliul Județean a social-democraților ieșeni.

De asemenea, și social-democratul Lorin Urcaciu, președintele Comisiei pentru Sport și Tineret din cadrul Consiliului Județean Iași a punctat importanța continuării acestui proiect și a subliniat faptul că social-democrații din Consiliul Județean vor susține orice inițiativă care va viza dezvoltarea sportului ieșean.

„Viziunea președintelui Maricel Popa a fost ca acești copii să fie selectați din tot județul, să fie școlarizați și antrenați de profesori specializați din cadrul LPS pentru ca, ulterior, la momentul finalizării junioratului, cât mai mulți dintre ei să se regăsească în echipa de bază a Iașului. În calitate de președinte al Comisiei pentru Sport și Tineret voi susține orice inițiativă care vizează dezvoltarea sportivă a copiilor și juniorilor din județul Iași. Este foarte important ca sportul să fie promovat și finanțat, mai ales în aceste vremuri pandemice, când sănătatea este prioritară pentru oricare dintre noi” a declarat consilierul județean social-democrat Lorin Urcaciu.