Senatorul PSD Maricel Popa: Domnilor guvernanți, nu vă bateți joc și de spitalul regional!

Demersurile privind realizarea Spitalului Regional de la Iași înaintează în ritm de melc. În octombrie 2019, documentația necesară pentru semnarea contractului pentru finanțarea europeană era gata. Am lăsat un proiect la cheie. Ca dovadă, în decembrie 2019, la nici două luni de la preluarea guvernării de către peneliști, contractul a fost semnat. De atunci, a trecut peste 20 de luni, iar spitalul este încă la nivel de formalități. Tot în luna decembrie 2019 a fost demarată și procedura de selectare a proiectantului, dar ne aflăm încă la faza de evaluare a ofertelor. Dacă le ia 2 ani să aleagă un proiectant, cât le va lua să stabilească un constructor?

În ședința de Guvern de ieri s-a aprobat o Lege privind derularea contractului de împrumut de la Banca Europeană de Investiții, care să finanțeze parte din Spitalul de la Iași. Legea a ajuns pe masa Guvernului la patru luni de la semnarea contractului între statul român și bancă. De ce a fost nevoie să treacă atât de mult timp, este greu de înțeles, în condițiile în care contractul a fost parafat încă din data de 20 aprilie 2021.

Ultima tragere din creditul BEI va fi în aprilie 2028, dacă totul merge exact cum a fost prevăzut. Deși spitalul va fi gata peste 7 ani, denumirea proiectului a fost modificată, din ”Spital Regional de Urgență Iași”, în ”Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19”.

De ce a durat patru luni să se aprobe un contract printr-o lege de o pagină și jumătate?

Va fi noul spital regional dedicat COVID-19?

Ajută atribuirea denumirii de COVID-19 la obținerea unei finanțări mai rapide, mai eficiente pentru statul român?

Va mai fi nevoie de un astfel de spital peste 7 ani?

Este oportun să pui acum eticheta de spital COVID-19 pentru o unitate care va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe, etc.?

Sunt doar câteva întrebări la care guvernanții de dreapta trebuie să răspundă în fața ieșenilor cu privire la realizarea Spitalului Regional de Urgență!