Afganistan: Franţa consideră că este nevoie de o ”perioadă suplimentară”, după 31 august, pentru încheierea evacuărilor

Franţa consideră că este nevoie de mai mult timp, după termenul limită de 31 august, pentru a duce la bun sfârşit evacuările persoanelor cu risc din Afganistan, după preluarea puterii de către talibani, a declarat luni ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, relatează Reuters şi AFP.

„Suntem îngrijoraţi de termenul limită stabilit de Statele Unite, 31 august. Este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza operaţiunile actuale”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru jurnaliştii care îl însoţeau la baza aeriană 104 din Al-Dhafra, la 30 de kilometri de Abu Dhabi, unde forţele aeriene franceze au instituit un pod aerian către Kabul.

Franţa a evacuat, între 17 şi 22 august, aproape 1.200 de persoane, dintre care aproape o sută de cetăţeni francezi, aproape o mie de afgani ameninţaţi şi zeci de cetăţeni străini, din Uniunea Europeană şi care lucrează pentru UE”, a precizat anturajul ministrului.

Le Drian, care a fost însoţit de ministrul Apărării, Florence Parly, a declarat că principala îngrijorare rămâne accesul la aeroportul din Kabul.

„Încă trebuie să ne sporim coordonarea la nivel local cu Statele Unite şi partenerii noştri de acolo”, a mai spus el.

„Nu am aşteptat până pe 15 august pentru a ne organiza. Am facilitat plecarea din ţară a cetăţenilor noştri şi a numeroşi afgani care lucrează pentru noi de câteva luni. Am început planificarea podului aerian înainte de căderea Kabulului”, a afirmat ministrul Apărării, Florence Parly.

Termenul limită de 31 august stabilit de administraţia americană pentru retragerea definitivă a forţelor sale din Afganistan este considerat din ce în ce mai greu de respectat de partenerii Statelor Unite, iar preşedintele Joe Biden nu a exclus duminică prelungirea prezenţei soldaţilor americani care supraveghează operaţiunile de evacuare de pe aeroport. AGERPRES