Aproape o mie de ieşeni au primit până acum pachete alimentare şi de igienă din partea Uniunii Europene

Direcția de Asistență Socială (DAS), continuă distribuirea pachetelor alimentare și de igienă provenite sub formă de ajutor din partea Uniunii Europene.

Astfel, potrivit unui comunicat remis redacţiei de Biroul de presă al Primăriei, până în prezent au fost distribuite 987 pachete cu produse de igienă tranșa IV POAD (462 beneficiari de venit minim garantat, 420 persoane beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și 105 persoane dependente). În stoc au rămas 398 pachete cu produse de igienă, care vor fi distribuite către persoanele dependente care nu au mai ridicat ajutoare comunitare în anul 2021 și care au depus cerere scrisă, însoțită de documente doveditoare.

Totodată, începând din această săptămână, vor fi distribuite pachete cu alimente (tranșa III POAD) celor 986 persoane (495 persoane beneficiare de venit minim garantat și 403 persoane beneficiare de alocația pentru susținerea familiei), aflate în plată la nivelul lunii august 2021.

Beneficiarii din grupul ţintă vor primi fiecare câte un pachet, cu un conţinut standard: cinci kilograme făină albă de grâu, patru kilograme mălai, 800 grame paste făinoase, patru litri ulei, două kilograme zahăr, patru kilograme orez, 1,50 kilograme carne de vită (conservă), 900 grame carne de porc, un kilogram pateu (conservă), 1,44 litri compot fructe, 360 grame gem de fructe, 360 grame gem de fructe (dietetic). Termenul de distribuție este de 45 de zile calendaristice de la data recepției ultimului transport de la furnizor (18 august), iar pachetele cu produse alimentare se pot ridica în baza actelor de identitate în original, prezentat de titularul beneficiului de asistență socială. Pentru alte categorii de beneficiari distribuția va începe la o dată care va fi anunțată ulterior.

Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operațional Ajutorarea persoanelor Defavorizate – POAD, beneficiarii acestor pachete sunt:

  1. a) familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziția scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277 / 2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  3. c) persoanele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victimele calamităţilor, persoanele dependente şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate. Situaţia temporară de vulnerabilitate va fi justificată de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul respectiv.