FILIT se va desfăşura anul acesta în perioada 20-24 octombrie

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) se va desfăşura anul acesta în perioada 20-24 octombrie, anunţă reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi într-un comunicat.

„Anul acesta, alocăm la Consiliul Judeţean un milion de lei pentru a susține Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași și îmi doresc să asigurăm finanțare multianuală pentru marile evenimente culturale și pentru inițiativele care fac cinste Iașului și care consolidează statutul nostru de capitală culturală”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Anul trecut, FILIT, unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, însă din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost suspendat după numai o zi.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), proiect aflat în acest an la cea de-a IX-a ediţie, reuneşte profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate, respectiv scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

După debut, în anul 2013, cotidianul spaniol “El Pais” a declarat că FILIT “este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est“, în timp ce “Frankfurter Allgemeine Zeitung” a apreciat că “un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România“. (E.M.)