Şeful diplomaţiei ungare se pronunţă pentru accelerarea integrării europene a Serbiei

Uniunea Europeană nu poate fi puternică fără extindere şi ”nu există nicio extindere fără Serbia”, a susţinut miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după o întrevedere la Budapesta cu ministrul sârb al integrării europene, Jadranka Joksimovic, relatează MTI.

Pandemia de coronavirus ”ne-a întors vieţile cu susul în jos” şi a ascuţit dezbaterea asupra viitorului Uniunii Europene, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, integrarea Balcanilor Occidentali este esenţială pentru o Uniune Europenă solidă, iar Serbia este unul dintre cei mai importanţi actori din regiune şi trebuie să fie implicată în viitoarea extindere a UE.

”Le cerem cu mult respect prietenilor noştri occidentali să oprească blocarea procesului de extindere. Evident, răspunsul lor este că ei nu blochează nimic. În privinţa vorbelor este adevărat, dar când ne referim la fapte deciziile pozitive, cumva, nu vin niciodată”, a subliniat el.

Referitor la Afganistan, Peter Szijjarto a opinat că retragerea trupelor străine înseamnă un risc mare pentru Europa întrucât migranţii aceştia pot ajunge în Turcia ”practic fără dificultate şi de acolo regiunea (UE) este doar la un pas distanţă”.

Până acum, Ungaria a evacuat aproximativ 500 de persoane din Afganistan. În afară de cetăţeni de-ai săi, Ungaria a ajutat localnici afgani care au lucrat cu misiunea ungară la Kabul. ”Ungaria nu doreşte să participe la redistribuirea refugiaţilor în vreun alt fel”, a precizat ministrul ungar. AGERPRES