SĂ NU LAȘI LOC DE ÎNDOIALĂ

Dintr-un necaz într-altul. Sărim unul peste celălalt.De la secetă la ploaie necontenită. De la ce-i prea mult strică la numai avem de niciunele. Căderile masive de ploaie ne-au făcut să ne aducem aminte că a venit toamna. Orașele au început să cadă unul câte unul pradă apelor nervoase și repezi, provocate în urma ploilor răzbunătoare de început de toamnă. Aceste ploi repezi și masive de munte, sunt mână în mână cu viiturile, ceea ce provoacă un paradox: într-o mare de apă locuitorii acestor zone duc lipsă de apă, este adevărat, potabilă.
Într-o astfel de situație fără ieșire vine cercetarea Meteo să toarne gaz pe foc și astfel ne este adus la cunoștință, sub aceeași formula soarta care ne așteaptă pe termen scurt, mediu sau lung.
„Meteorologii au anunțat un Cod portocaliu de ploi torențiale până luni dimineață pentru 12 județe. Alte județe sunt afectate de un Cod galben de averse abundente.
În intervalul duminică ora 11.00 – luni ora 9.00, în Transilvania, Moldova, Maramureș, local în Oltenia și Muntenia, precum și la munte vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25…35 l/mp și pe alocuri 40 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.
Un Cod portocaliu a intrat în vigoare duminică la ora 11.00 și expiră luni la ora 6.00.
În sudul Transilvaniei, în nordul Olteniei și al Munteniei va ploua abundent și îndeosebi prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.
Județele vizate sunt Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Covasna și Buzău.
Meteorologii au emis un cod galben de ploi și vijelii pentru București care intră în vigoare între orele 11:15 –  12:15. Fenomene meteo așteptate: averse care vor acumula peste 15…20 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.
Până luni dimineața, în Capitală vor fi ploi și temperaturi de maxim 27 grade, anunță Administrația Națională de Meteorologie în prognoza specială pentru București.
Pe parcursul zilei de duminică și până luni la ora 9.00, cerul va fi temporar noros în București.
Cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului și din nou pe parcursul nopții, vor fi perioade în care se vor semnala averse și descărcări electrice.
Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor.
Temperatura maximă va fi în jur de 27 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade”.
Credibilitatea oricărei informații devine de neatacat atunci când ea este întărită de exemple concrete, directe, pe care nu le poți mistifica. Spui și arăți, arăți și vezi cu ochii tăi ceea ce cuvântul îți prezintă.
Un astfel de exemplu este Brașovul ultimilor 24 de ore.
Pompierii brașoveni au acționat în sprijinul oamenilor și administrației publice locale pentru evacuarea apei din gospodării și din subsolurile mai multor locuințe.
S-a intervenit la peste 30 de solicitari cu autospeciale si motopompe din dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov pentru evacuarea apei din mai multe gospodarii din municipiul Brasov si din localitatile: Râșnov, Moieciu, Stupini, Sacele, Predeal, Zarnesti, Feldioara. Apele până la următorul episod cu ploi repezi sunt în retragere.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a avut nevoie de asistență medicală.
În urma revărsării pârâului Ghimbășel, în zona cartierului Stupini s-a constat afectarea părții carosabile (drum acoperit cu apa de până la 40- 50 cm) pe următoarele artere: strada Fânului pe o distanță de cca 350 m, intersecția cu DN. 13 – Str. Fagurelui, pe o distanță de cca 500 m, strada Fântânii pe o distanță de cca 150 m (nivelul apei de 10 – 15 cm), DN 13, sensul de mers Rupea – BV ( 2 benzi pe sens) pe o lungime de cca 50 m – nivelul apei de cca 10 – 15 cm.
Vorbim despre unul dintre orașele României de primă mărime, oraș de munte care contează în proiectarea imaginii României, astfel încât turiștii să simtă acea chemare în fața căreia să nu poți rezista, să nu lași loc de îndoială.
ADI CRISTI