ZIUA LIMBII ROMÂNE

Astăzi încercăm să ne bucurăm în spațiul sărbătorii naționale pe care am intitulat-o Ziua Limbii Române. Prin importanța momentului sărbătorii ea se adaugă zilei Drapelului Național (26 iunie), Zilei Imnului Național (29 iulie), realizând pe 1 decembrie contextual Zilei Naționale a României.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Românii de dincolo de Prut aveau nevoie de această redeșteptare pentru că erau foarte singuri, părăsiți de toți cei care ar fi putut să-i ajute, să le dea cel puțin speranța că nu sunt singuri.
Limba unei națiuni este fundamentul identității naționale, alături de drapelul național, de imnul național, iar toate aceste simboluri se regăsesc în bucuria zilei naționale, zi în care fiecare român simte că este român, că face parte din istoria multimilenară a poporul țării aflată la răscruce de drumuri, în estul Europei.
Astăzi arborăm drapelul naţional, identificând momentul de sărbătoare națională
Se interpretează imnul naţional al României
Începe ceremonia depunerilor de jerbe la bustul poetului Național, Mihai Eminescu, artizanul limbii literare române.
Din partea administrației publice locale: Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Municipiului Iași s-au depus jerbe de flori însoțite de pioasa reverență…Ar fi trebuit să-l întâlnim pe prefectul Marian Grigoraș pe președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexa. Doar primarul Mihai Chirica, prin prezența sa în Parcul Copou, a dat dovada conștiinței de sine a momentului național, dând normalitate evenimentului.
Un astfel de moment este organizat nu pentru a bifa un eveniment ci pentru a da voie sentimentelor patriotice să se manifeste. Vor depune jerbe de flori și: Garnizoana Militară Iași prin lt.col. Marius Buțilă / cdt. Batalionului ”Lupii Negrii și lt.col. Florin Schipor cdt.Batalion ”Sprijin logistic Prut” , Uniunea Scriitorilor din România –Filiala Iași prin preşedintele Cassian Maria Spiridon, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Iași, președinte Felix Aftene, Ateneul Național Iași, manager Andrei Apreotesei, Muzeul Național al Literaturii Române, manager Lucian Teodorovici, Muzeul Municipal ”Regina Maria”, manager Aurica Ichim, Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, manager Adi Cristi,
Revista ”Însemnări ieșene”, redactor șef Prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu, Universitatea Petre Andrei, președinte Doru Tompea, Școala Populară de Artă ”Titel Popovici”, manager Vlad Baba, Asociația Dreptul Basarabiei, reprezentată de Oleg Spânu.
După acest moment oficial în acompaniamentul lăutei lui Cristi Lazăr, dar și a cantautorului Cezar Popescu va urma un moment de muzică și poezie susținut de șase poete membre ale Uniunea Scriitorilor din România –Filiala Iași: Aurora Ciucă, Mihaela Grădinariu, Doina Guriță, Daniela Oatu, Indira Spătaru și Caliopia Tocală.
Pentru că la Iași, de cel puțin 10 ani nimic nu mai este întâmplător, în ceea ce privește cultura și apetitul ieșeanului spre sensibilitatea cuvântului de a crește o data cu rostirea solemnă a metaforei, astfel încât locuitorii cetății, în care a trăit Mihai Eminescu, să fie în substanța lor construiți din dragoste de frumos, de vers presărat cu praf stelar.
Poate de aceea la Iași se întâmplă povești de povestit și nepoților intrați pe linia descoperirii nu doar a poeziei populare, cât mai ales a creației lirice europene.
Iașul, o data pe an devine capitala europeană a poeziei, cu prilejul organizării a Festivalului Internațional ”Poezia la Iași”, aflat la a șaptea ediție.
41 de poeți din 11 țări vor fi timp de cinci zile la Iași, oferind ieșenilor un regal poetic memorabil.
Ziua Limbii Române se poziţionează astfel în miezul poeziei ”Acasă pentru cei plecați” și Festivalul Internațional POezia la Iași, eveniment care prefațează un alt complex project Gala scriitorii anului, acest UNITER al literaturii române, care va premia 12 scriitori, din cuprinsul cărora va fi ales scriitorul anului, tot aici, la Iași, de către juriul Uniunii Scriitorilor din România.
ADI CRISTI
.