Varianta miu a SARS-CoV-2, monitorizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, identificată inițial în America de Sud și denumită miu (μ), este în prezent monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fiind considerată “de interes”. 

Varianta miu (linia genetică B.1.621) a fost identificată inițial în Columbia, iar până acum a fost confirmată în mai multe state din America de Sud și Europa.

Ultimul buletin săptămânal al OMS arată că varianta miu a suferit mutații ce sugerează că ar purea fi mai rezistentă la vaccinuri, așa cum a fost cazul variantei beta, însă este nevoie de mai multe studii pentru a examina această ipoteză.

Varianta miu a fost identificată pentru prima dată în Columbia în ianuarie 2021. În prezent, prevalența acestei variante la nivel mondial este de sub 0,1%, însă există două state în care varianta este foarte răspândită – Columbia (prevalență de 39%) și Ecuador (13%).

“Epidemiologia variantei miu în America de Sud, mai ales în condițiile circulației în paralel a variantei delta, va fi monitorizată”, se arată în buletinul OMS.

În prezent există 4 variante ce determină îngrijorare ale virusului SARS-CoV-2, așa cum sunt ele numite de cătee OMS (alfa, beta, gamma și delta) și mai multe variante de interes, între care miu.

(sursa:www.360medical.ro)