Benzina se scumpește din nou. ANRE a afișat prețurile pentru vineri, 3 septembrie

Prețul la benzină  stabilit de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică  (ANRE) pentru mâine, 3 septembrie, a crescut, pe când cel pentru motorină a rămas la fel. Astfel, pentru ziua următoare, un litru de benzină va costa 20,07 lei, iar pentru un litru de motorină, șoferii vor scopate din buzunare 16,27 lei, scrie Agora. 

Prin urmare, prețul maxim al benzinei crește cu 30-40 bani/litru față de prețurile afișate astăzi la mai multe benzinării din țară.

Începând cu ziua de mâine, 02.09.2021, până la ora 12:00, ANRE urmează să publice pe pagina sa web prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, care vor constitui un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.

La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard „PC” stau 4 componente:

(1) „PL×CV” – Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și Cursul de schimb leu/dolar);

(2) „MC” – Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către ANRE);

(3) „AC” – Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);

(4) „TVA” – Taxa pe valoare adăugată (nu se modifică).

Amintim că, Proiectul de lege privind piața petrolieră a fost aprobat în lectura finală la ședința extraordinară a Parlamentului din 24 august cu votul majorității deputați. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică  va stabili în fiecare zi prețurile plafon și marjele comerciale la produsele standard de primă necesitate și anume, benzină 95 și motorină standard.

(sursa:www.nordnews.md)