Republica Moldova, în prag de cod roșu de alertă pandemică. Numărul cazurilor de COVID-19, în continuă creştere

Crește drastic numărul cazurilor de Covid-19 în Republica Moldova. În ultimele săptămâni se înregistrează o creștere mare de îmbolnăviri în rândul persoanelor nevaccinate, iar Republica Moldova ar putea trece la cod roșu de alertă pandemică, atenționează coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, într-un interviu realizat de Dumitrița Purici.

  • Zilnic cresc cazurile de infectare Covid-19. Ieri au fost înregistrate 579 de cazuri din 4877 de teste, dintre care 512 sunt nevaccinați. Cum apreciați situația respectivă?

Văd o situație destul de alarmantă, din motive că am depășit numărul minim pentru a trece în alt cod de atenționare pandemică în Republica Moldova. După cum cunoaștem, dacă avem un indicator mai mare de 100 la o sută de mii populație, noi trecem la codul roșu de atenționare maximă și mă uit la toate aceste momente și la creșterea numărului de Covid-19 cu mare îngrijorare.

Îndemnul meu ar fi nu numai pentru lucrătorii medicali, nu numai pentru pedagogi dar și pentru alte persoane din societate, îndemnul rămânând neschimbat: mergeți cât mai rapid și în maximă siguranță la vaccinare. Să acceptăm, de asemenea, această testare periodică și să respectăm toate condițiile sanitare în societate, deoarece dacă nu le vom respecta, iminența de a intra într-o carantină totală este foarte mare. Nu aș vrea să avem informații în fiecare zi cu o creștere a numărului cazurilor de Covid-19 și persoane decedate în rândul celor apropiați, fiindcă totul este în mâinile noastre la momentul dat.

În Republica Moldova avem un număr satisfăcător de vaccinuri diferite și, cum am mai spus în unele comentarii, noi deja ne alintăm în alegerea vaccinurilor. Noi ar trebui să nu fim ezitanți, să avem încredere în autorități și în lucrătorii medicali și să mergem în tempo mai accelerat la vaccinare. Orice așteptare, orice săptămână pierdută înseamnă vieți pierdute și urmări grave pentru cei infectați, iar vaccinarea, într-adevăr în Republica Moldova nu este obligatorie, dar până la urmă, este o responsabilitate morală pe care noi, ca societate, trebuie să ne-o asumăm.

  • Au revenit elevii la studii în sălile de clasă cu prezență fizică, dar au mai revenit și studenții. Am văzut că studenții sunt obligați să poarte mască în incinta universităților. Credeți că purtarea măștilor este suficientă pentru a stopa răspândirea Covid-19?

Nu numai purtatul măștilor, aici sunt un șir de măsuri prin care pot stopa răspândirea virusului, în special în rândul persoanelor tinere. După cum vedem și infecția, maladia a întinerit. De aceea, aici avem trei piloni și trei recomandări clare pentru a stopa pandemia. Este vorba de vaccinarea, inclusiv a persoanelor tinere, fiind admiși pentru vaccinare și adolescenții cu vârsta de la 12 ani, aceasta fiind o măsură specifică de profilaxie. A doua măsură este testarea periodică a persoanelor nevaccinate din varii motive și a treia – acele măsuri sanitare antiepidemice, cum ar fi purtatul măștilor în spațiile închise, respectarea distanței sociale, spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și aerisirea încăperilor.

  • Cetățenii sunt nemulțumiți de deciziile care au fost luate de Comisia de Sănătate Publică cu privire la testarea periodică a persoanelor nevaccinate, pentru că testele sunt destul de scumpe. Dumneavoastră ați subliniat faptul că testarea periodică va fi și în rândul studenților. Va fi posibil acest lucru?

Da, va fi posibilă. Există mai multe modele de gestionare a pandemiei în contextul disponibilității vaccinului, iar noi în țară avem, vaccinuri în număr satisfăcător și de mai multe feluri. În alte țări există experiența de a impune testarea obligatorie, nu suntem noi primii, fie din cont propriu în special în cazul persoanelor nevaccinate, fie din contul bugetului de stat. Sunt țări care limitează accesul persoanelor nevaccinate la anumite activități neesențiale. Sunt țări care nu au limitări, indiferent dacă ești vaccinat sau nu. Și, desigur, sunt țări care au atins un procent mare de vaccinare și pot răsufla mai ușor, cum ar fi Danemarca. Vă invit pe toți să ne uităm la această situație și să nu riscăm, fiindcă lucrătorii medicali, oamenii de știință, ne oferă nouă un colac de salvare pe care noi îl refuzăm, așteptând alte metode de salvare care, în ziua de astăzi, nu există în afară de vaccinare.

  • La ce să ne așteptăm în săptămânile următoare?

În fiecare zi, situația se schimbă și, cu regret, această creștere a cazurilor Covid-19 se constată nu numai în Republica Moldova dar și în alte țări ale Uniunii Europene. De aici, îndemnul organizațiilor internaționale, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, autoritățile noastre centrale și locale în primul rând, la vaccinarea în masă a populației, testarea periodică și respectarea măsurilor sanitare anti-epidemice.

(sursa:www.radiochisinau.md)