Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a declarat, joi seară, că numirea persoanelor care să ocupe funcţiile de conducere ale parchetelor este „politică pe termen lung”, astfel că el nu consideră că acestă procedură se poate derula în timpul unui mandat interimar. „Am solicitat specialiştilor din Ministerul Justiţiei, în special Direcţiei Resurse Umane, un punct de vedere şi sunt convins că în cel mai scurt timp, ţinând cont de oportunitate, structurile de specialitate ale Ministerului Justiţiei vor publica un anunţ în acest sens”, a completat el.
Legat de concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere în Parchete, Bode a afirmat că este adeptul concursurilor transparente, care să fie câştigate de persoane bine pregătite profesional.
„Numirea în funcţii de conducere, la vârful parchetelor, este politică pe termen lung. Este o politică crucială pentru buna funcţionare a acestor instituţii fundamentale ale statului român. În consecinţă, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui minstru interimar. Am solicitat specialiştilor din Ministerul Justiţiei, în special Direcţiei Resurse Umane, un punct de vedere şi sunt convins că în cel mai scurt timp, ţinând cont de oportunitate, structurile de specialitate ale Ministerului Justiţiei vor publica un anunţ în acest sens”, a susţinut Bode.
Ministerul Justiţiei a declanşat la sfârşitul lunii iulie procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante la nivelul Parchetului General, DNA, DIICOT, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost 1 septembrie.
Candidaţii care s-au calificat urmează să susţinţ un interviu în faţa comisiei, în intervalul 6 – 9 septembrie.
Ministerul Justiţiei a făcut publică miercuri lista candidaturilor pentru funcţii de conducere, inclusiv pentru DIICOT, unde candidează fostul şef al instituţiei Daniel Horodniceanu, dar şi Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani. De asemenea, sunt mai mulţi candidaţi pentru posturi în DNA, înclusiv pentru cel de procuror şef adjunct.
Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a afirmat joi că a primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu este în regulă ca un ministru USR sau el în special ar putea coordona activitatea de numire a procurorilor de rang înalt. Stelian Ion a menţionat că nu a simţit o presiune din partea cuiva legată de acest subiect, dar a simţit o tăcere şi ar fi vrut să se consulte pe mai multe aspecte.
Procurorii diin CSM au solicitat joi Ministerului Justiţiei continuarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere din Parchetul ICCJ, DIICOT şi DNA, cu respectarea calendarului stabilit.