Bulgaria va introduce noi restricții din 7 septembrie

Cu aproape 300 de decese în ultima săptămână, adică 60 la un milion de locuitori în țară, cel mai mare număr de decese în Uniunea Europeană, Bulgaria va introduce începând de pe 7 septembrie un nou set de măsuri.

Dar în urma protestelor proprietarilor de localuri a fost aleasă o variantă relaxată a restricțiilor.

Situația din țară este complicată de contextul politic, se îndreaptă spre a treia serie de alegeri parlamentare anul acesta, nu a fost posibilă formarea unui guvern viabil, iar aceste alegere ar putea să coincidă cu alegerile prezidențiale, la mijlocul lunii noiembrie.

A fost modificată ora de închidere a localurilor, de la 22:00, în varianta inițială, la 23:00.

În acest mod, restaurantele și barurile de zi vor putea funcționa în regimul actual, cu respectarea unei distanțe de doi metri între mese, fiind închise numai discotecile și barurile de noapte.

Teatrele și cinematografele vor lucra cu 50% din locuri, la meciurile de fotbal vor fi ocupate 30%. Nu vor avea loc congrese și festivaluri, evenimentele sportive în spații închise vor avea loc fără public.

Nivelul scăzut al procentului vaccinării contribuie la cel mai înalt procent al mortalității COVID din Europa. „Nu am avem un nivel al infectării diferit de cel din țările Europei Occidentale, dar mortalitatea este incomparabil mai mare”, a declarat ministrul sănătății, Stoicio Kaţarov, adăugând că și în această situație nimeni nu intenționează să aplice vaccinarea obligatorie.

Sunt aplicate, însă, măsurile cele mai ușoare posibile în scopul de a nu fi suprasolicitate spitalele și de a fi protejate categoriile cele mai vulnerabile.

Sentimentele împotriva vaccinării sunt puternice și nu pot fi depășite ușor. 1,2 milioane de bulgari au două doze. Raportat la 7 milioane, sunt aproape 18% din populație, dar la 4,5, mai puțin emigranții care se vaccinează în alte țări, 27%. Protestele organizate de Asociația Proprietarilor de Localuri împotriva înăspririi măsurilor au continuat și astăzi.

Protestatorii au cerut la Plovdiv și la Blagoevgrad compensații complete pentru afacerile închise.

Ministrul Kațarov a avertizat că la un nivel bisăptămânal al noilor infectați mai mare de 500 la suta de mii de locuitori ar putea rămâne deschise numai creșele. Și în această siutație, însă, localurile ar putea funcționa fără probleme cu personal și clienți vaccinați.

Partidul GERB al ex-premierului Borisov, despre care se crede că încurajează protestele, a cerut demisia ministrului sănătății.

(sursa:www.news.ro)