Afganistan: Talibanii trag în aer pentru a dispersa o manifestaţie anti-Pakistan la Kabul

Talibanii au tras mai multe focuri de armă în aer marţi la Kabul pentru a dispersa o manifestaţie care denunţa în special represiunea lor violentă în Panjshir şi ingerinţa Pakistanului, considerat drept aliatul apropiat al talibanilor, informează France Presse.

Aproape 70 de afgani, majoritatea femei, s-au adunat în faţa ambasadei pakistaneze, purtând pancarte şi strigând sloganuri ostile Islamabadului.

Ei au fost apoi rapid dispersaţi de focuri de armă trase în aer de către combatanţii talibani la faţa locului.

„Femeile afgane vor ca ţara lor să fie liberă (….). Ne-am săturat ca Pakistanul să bombardeze Panjshir, ne-am săturat să aşteptăm la aeroport”, a declarat pentru AFP una dintre manifestante, Sarah Fahim, originară din provincia Kapisa, aproape de Panjshir, la nord-est de Kabul.

Talibanii continuă să se consulte în vederea formării guvernului lor după ce au revenit rapid la putere la 15 august. Mai multe mici manifestaţii împotriva lor au avut loc de atunci în oraşe precum Kabul, Mazar-i-Sharif sau Herat.

Demonstraţiile au reunit mai ales femei care cereau să nu fie excluse din spaţiul public de către talibani, care le-au interzis să studieze şi să iasă singure din casă în timpul regimului lor brutal din anii ’90.

Revenirea bruscă la putere a talibanilor a provocat în ultimele săptămâni un aflux la aeroportul din Kabul, unde zeci de mii de afgani au fugit din ţara lor.

Combatanţii islamişti au pus mâna pe putere în ultimele provincii pe care nu le controlau fără prea multe lupte, cu excepţia micii provincii enclavă Panjshir.

Dar talibanii au declarat luni că au recucerit provincia, ucigând acolo mai mulţi şefi militari, şi că acum controlează întreg Afganistanul. AGERPRES