Secretarul de stat american Antony Blinken va fi audiat săptămâna viitoare

Secretarul de stat american Antony Blinken va fi audiat săptămâna viitoare în comitetul pentru relaţii externe ale Senatului Statelor Unite în legătură cu retragerea forţelor americane din Afganistan, a anunţat marţi comitetul pe website-ul său, potrivit Reuters.

Audierea înaltului demnitar american va avea loc pe 14 septembrie, la ora locală 10:00 (14:00 GMT).

Finalul haotic survenit în luna august al celui mai îndelungat conflict militar al SUA a determinat numeroşi parlamentari americani să solicite desfăşurarea unei anchete de comitetele specializate ale Congresului.

Opoziţia republicană l-a acuzat pe preşedintele Joe Biden, dar democraţii au anunţat că doresc să fie analizate deciziile luate de SUA în cele două decenii de conflict, perioadă în care la Washington s-au aflat la putere preşedinţi din ambele tabere politice.

Blinken a început marţi discuţii esenţiale în Qatar, ţară devenită unul dintre actorii esenţiali pentru redeschiderea aeroportului din capitala afgană.

Administraţia Biden se află sub presiune după apariţia unor informaţii uneori confuze în legătură cu sute de persoane, printre care americani, blocate pe aeroportul din oraşul Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului.

Talibanii au anunţat luni că au preluat controlul asupra întregului Afganistan, inclusiv Valea Panjshir, unde liderul rezistenţei locale, Ahmad Massoud, a îndemnat populaţia să se ridice împotriva lor. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.