PICĂTURA CHINEZEASCĂ

Pe scena politică dâmbovițeană nu s-a întâmplat nimic de 32 de ani. În tot acest timp despărțirile din curțile Puterii nu puteau fi gestionate cu zâmbetul pe buze. De fiecare dată au existat derapaje, lovituri aplicate sub centură, înjurături în direct, complectând tabloul „fără mamă, fără tată”. Totul pentru buzunarele lor, totul pentru partid. Nimic nu a fost desprins din povestea silabisită în termini cât se poate de clari, nimic nu s-a dus de-a berbeleacul, fără ca rostogolirile să nu reușească să ascundă adevăratele mâini hrăpărețe întinse înspre furăciunile tradiționale ale celor care gestionează tăiatul și împărțitul pâinii.

USR-PLUS a dat-o  pe spectacol. De această dată AUR, ”partidul extremist”, joacă rolul celor prinși cu lanțuri în mandatul trecut, aceeași useriști care astăzi se prezintă a fi răniți în aripă de liberalii rapace, alții decât Ludovic Orban, adică toți liberalii ce s-au stivuit de jur împrejurul premierului Florin Cîțu.

În cinstea USR-PLUS, miniștrii progresiștilor și-au dat demisia în cabinetul Cîțu în trei trepte: întâi miniștri. Secretarii de stat rămân pe poziție, la fel și prefecții, deocamdată. Cele cinci ministere au fost pregătite să fie lăsate în nopate, cu temele făcute de actualii miniștri, astfel încât să nu se spună că miniștri lui Dan Barna au fugit cum mai făceau în studenție cei care astăzi s-au dovedit a fi cu școala superficială, doar un an sau doi cel mult…Nici în ceasul al doisprezecelea chichirăuzații din USR-PLUS nu au înțeles că Parlamentul României nu este un hangar în care se pot adăposti  de ploaie sau se pot lega cu lanțuri de balustradele scărilor ce ar duce, chipurile, până la Lună.

Când au dat cu capul de realitatea greu de înțeles și mai ales greu de ferit, pseudo-parlamentarii au fost obligați să țină capul aplecat, pentru a evita loviturile din ce în ce mai grave, cu ajutorul cărora s-au trezit în mijlocul pădurii, înconjurați de fiarele sălbatice ale umorilor  lor.

Guvernul Cîțu a rămas fără majoritate. Este o pradă sigură oricărei încercări de a da jos pe cei care nu au reușit să reziste mai mult de opt luni la guvernare. Artizanul acestui dezastru este după USR premierul Florin Cîțu, iar după liberalii lui Florin Cîțu vinovații de drept ai acestei rupturi nu poate fi altcineva decât useriștii lui Dan Barna.

Ca un laitmotiv liberalii invocă alianța de dreapta ca fiind singura care să ne scoată la lumină, dar, iată, de fiecare dată, nimerim în gard, nimerim în haos, nimerim în zona crepusculară, acolo unde premierul Florin Cîțu devine incoerent; Avem astăzi o singură certitudine, aceea prin care USR A legitimat un partid extremist, AUR.

Ziariștii l-au luat în primire după ieșirea din Templu evreiesc, acolo unde a fost invitat cu prilejul sărbătoririi Anului Nou din calendarul evreiesc. Totul a fost posibil să se întâmple după ce miniștri USR au sărit calul, pregătindu-și demisia pentru „a doua zi”.

USR PLUS se află în Guvern cu șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

USR PLUS a inițiat, alături de parlamentarii AUR, o moțiune de cenzură. Liderii formațiunii au cerut schimbarea din funcție a premierului Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a spus că ordonanța privind rectificarea bugetară va fi adoptată marți de Guvern. Întrebat dacă aceasta va fi adoptată și dacă miniștrii USR PLUS demisionează marți seara, acesta a răspuns: „Bineînțeles“.

Mâine (marți – n.r.) o să fie aprobată rectificarea bugetară“, a spus luni seara premierul Florin Cîțu. Întrebat de ce a crescut fondul de rezervă la dispoziția guvernului, acesta a explicat că 850 de milioane de lei vor fi alocați doar pentru calamități, în urma inundațiilor din acest an.

Premierul a avut luni o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

Am discutat despre situația la zi și concluzia este aceeași, pe care și domnul președinte a spus-o în acest weekend, și pe care am spus-o și eu: singura soluție pentru România o reprezintă o coaliție de dreapta, această coaliție de dreapta“, a declarat Cîțu, care a adăugat: „Să mergem la masa dialogului“.

Această soluție, din ce în ce mai des folosită, ca o picătură chinezească, încearcă să acrediteze ideea că ea este de fapt singura cale dreaptă de salvare a aparențelor.

Avem sau nu avem dreptul de a dicta felul în care arată realitatea imediată.

ADI CRISTI