NU AM ÎNVĂȚAT SĂ STĂPÂNIM

Al patrulea val în pandemia Covid-19. Un nou val de scumpiri.
La Institutul ”Matei Balş” din Capitală nu mai există niciun pat liber. Tocmai de aceea pacienţii sunt transferaţi la alte spitale din Bucureşti.
”În ultima săptămână, am ajuns în punctul în care spitalul este plin. Eu cred că trebuie să tragem, nu neapărat un semnal de alarmă, dar să plecăm de la o realitate: în Capitală, unde avem cel puțin 30% dintre noile cazuri, e nevoie să avem mai multe spitale care să poată contribui”, a declarat Andrei Marinescu, managerul Institutului ”Matei Balș”.
Cei mai mulţi pacienţi care vin cu forme severe sunt nevaccinaţi, spun medicii.
La Spitalul ”Victor Babeș” nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă.
Nici situația paturilor de pe secțiile COVID nu este mai bună. Unitatea Spitalicească a cerut și a primit aviz de la DSP pentru suplimentarea locurilor.
Dacă până acum, din 490 de paturi de internare, doar jumătate erau destinate pacienților COVID, acum acestea au fost suplimentate la 330.
La spital au ajuns în ultima perioadă familii cu copii, dar şi nou-născuţi de 3-4 luni, în ultimul stadiu al bolii.
Aceștia vin după mai multe zile în care se tratează acasă, unii cu medicamente naturiste.
Mulţi dintre ei ajung la camera de gardă cu insuficienţă respiratorie şi sunt duşi direct pe secţia de Terapie Intensivă.
Şi la Institutul Marius Nasta este aceeaşi situaţie.
”Avem 29 paturi pe secție, 28 ocupate în această dimineață, secția ATI 6 din 6 este plină. Suntem în momentul în care vom extinde numărul de paturi de COVID cu încă 42 și suplimentăm la Terapie Intensivă cu un pat.
Această extindere a numărului de paturi de COVID se face în detrimentul pacienților cu boli pulmonare cronice”, a declarat și Beatrice Mahler, manager al Institutului ”Marius Nasta”.
În această săptămâna va fi readus în curtea spitalului și TIR-ul ATI. Astfel, numărul de paturi de terapie intensivă va fi suplimentat cu încă 8.
Pacienții care ajung la Marius Nasta au forme severe ale bolii și sunt în cea mai mare mare parte tineri.
La nivel național, din 815 paturi AȚI destinate pacienților infectați cu SARS-CoV-2, aproape 450 sunt ocupate.
După scumpirile la energie şi preţurile alimentelor explodează! Până la Crăciun, carnea de porc se va scumpi cu cel puţin 5%, spun administratorii de măcelării.
Legumicultorii la rândul lor sunt nevoiți să crească preţurile legumelor cu până la 40% în 2022 pentru că, la rândul lor, au costuri de producţie mai mari.
În plus, grâul de panificație se vinde acum la preţuri record, ceea ce se va vedea fără doar şi poate şi în preţul pâinii, spun specialiștii. Autorităţile au observat scumpirile din ultima perioadă, dar par să aibă mâinile legate. Promit finanțări care se lasă aşteptate.
Legumicultorii vor să majoreze preţurile legumelor cu cel puţin cu o treime în următorul an, pentru că, spun ei, au costuri de producţie mai mari.
„Pentru anul viitor preconizam o creștere de 40% este chiar creșterea inputurilor pe care noi le folosim pentru producție”, spune Florin Ciobanu, preşedintele Asociaților Tinerilor Fermieri Ol
Legumicultorii vor să majoreze prețurile deşi au dificultăți să îşi vândă marfa chiar şi la prețurile actuale.
„Probabil şi puterea de cumpărare este foarte scăzută. Daca anul trecut aveam comenzi de 50-60 de kilograme la castraveți anul asta, cu excepția vinetelor, la restul produselor nu am simțit apetitul pentru procesare, cum spunem noi in termeni populari nu simțim borcaniada”, spune Radu Ionuţ Victor, legumicultor.
Şi grâul se vinde anul acesta cu preţuri record, la peste 1.000 de lei tona.
„Preţul este mai mare decât anul trecut, aici nu putem vorbi de un procent aşa de mare în plus, un procent cuprins între 10 şi 20% mai mare aflat în preţul grâului”, spune Cătălin Andronache, director firmă cereale.
Pentru că materia primă este mai scumpă, iar costurile de procesare mai mari, brutarii spun că vor majora prețurile.
„Toată lumea în zonă a scumpit pâinea. Noi încă nu am scumpit-o, pentru că noi avem şi grâul avem şi moara avem şi brutăria, dar presiunile care sunt acum pe capul nostru legat de gaz, curent şi cinstit să fiu trebuie să mărim şi salariile că scumpirile astea îi afectează şi pe muncitorii noştri”, spune şi Oliviu Buzgău administrator brutărie.
Antreprenorii spun însă că ar avea nevoie de noi finanțări.
„Orice ajutor de stat, orice stimulent care este introdus în economie ar trebui să ajute să faciliteze parcurgerea acestei perioade complicate pentru fiecare agent economic”, spune Horațiu Buzgău, reprezentant grup firme.
În piaţa Obor din Capitală un kilogram de roșii şi de castraveți costă acum în medie 5 lei, vinetele 2 lei, iar gogoșarii 4 lei pe kilogram.
Am lăsat ca oamenii să se audă, să vadă și din exterior în ce fel de țară trăiesc. Înconjurați de pandemie (de parcă acesta ar fi singura noastră soluție de a face față efectelor economice ale acesteia) suntem supuși dezastrului, așa cum am fost de-a lungul istoriei supuși stăpânului. Încă nu am învățat să stăpânim, să rupem rândurile stăpâniților.
ADI CRISTI