Cadrele didactice cer Guvernului să aplice imediat şi integral Legea salarizării şi să poziţioneze profesorii mult mai sus decât în prezent în grila de salarizare, deoarece educaţia de calitate necesită profesori motivaţi şi bine pregătiţi, potrivit mesajului transmis luni cu ocazia începerii anului şcolar de preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, citat de Agerpres.
„Deşi (anul trecut – n. r.) am avut şcoli închise, iar lecţiile online s-au desfăşurat în multe cazuri cu probleme, cadrele didactice şi-au făcut datoria: au căutat soluţii, au improvizat, la nevoie, au cerut ajutor atunci când nu au mai putut, dar niciodată nu au renunţat la misiunea lor şi nici la ceea ce contează cel mai mult: ca fiecare elev să primească rodul educaţiei! Pentru noi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, cadrele didactice sunt eroii din perioada de criză şi rămân modelatori ai viitorului! Guvernanţii, în schimb, le-au întors spatele! Cadrele didactice le cer acestora să-şi onoreze datoria de a aplica, de îndată, integral Legea salarizării! De asemenea, colegii noştri solicită Executivului să facă tot posibilul ca în proiectul Legii salarizării, care va fi elaborat anul viitor, să găsească soluţia ca aceştia să fie mult mai sus poziţionaţi în grila de salarizare decât în prezent! Se impune acest lucru pentru că o educaţie de calitate se face cu profesori bine pregătiţi şi motivaţi pe măsură”, se arată în mesaj.
Liderul organizaţiei sindicale a subliniat că nu toate şcolile şi-au deschis luni porţile pentru elevi, fie din cauza restricţiilor sanitare, fie din cauza nefinalizării lucrărilor la şcoli.
„Aproape toţi copiii se întorc în acest an în unităţile de învăţământ, unde pe coridoare vor răsuna din nou râsetele şi soneria care ne amintesc că o şcoală goală nu are suflet, dar o şcoală plină cu elevi şi cadre didactice are viaţă şi viitor! Mai sunt, din păcate, situaţii în care elevii nu vor auzi clopoţelul în prima zi de şcoală, fie din cauza restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei, fie din lipsa de preocupare a autorităţilor locale care nu au finalizat lucrările la infrastructura şcolară. În acest an nou şcolar vă doresc, înainte de orice, să fiţi sănătoşi! Începem şcoala cu mai multă încredere, cu forţe proaspete, dar şi cu speranţa că, dacă am reuşit împreună acum, vom reuşi de fiecare dată! Haideţi să dăm şcolii voce, o voce din ce în ce mai puternică, pentru că astăzi este despre voi: cadre didactice, elevi şi părinţi! Vă doresc mult succes şi realizări din plin”, afirmă Simion Hăncescu.
Acesta a amintit că în anul şcolar anterior, în contextul învăţământului online, uneori chiar elevii au fost cei care au sprijinit cadrele didactice în ceea ce priveşte predarea online.
„Încercări puternice au fost şi pentru elevi şi ştim prin ce emoţii au trecut! Mulţi dintre ei s-au comportat exemplar în această perioadă, depăşind impasul unui nou tip de abordare a activităţii didactice şi a învăţării propriu-zise. Platformele online au deschis noi drumuri în sistemul de învăţământ din România, iar cei care au avut primii curajul să testeze şcoala online, oferind în unele cazuri suport cadrelor didactice, sunt copiii! Suntem convinşi că fiecare elev a învăţat după această perioadă mult mai multe lucruri decât stă scris în programele şcolare: au învăţat despre prietenie, empatie, curaj, curiozitate şi despre faptul că a fi vulnerabil nu e un lucru rău dacă ştii cui să îi ceri să fie alături de tine”, a susţinut el preşedintele FSLI.
Totodată, el a subliniat că prelungirea pandemiei aruncă incertitudine asupra anului şcolar 2021-2022, deşi acesta a debutat optimist.
„Anul şcolar 2021-2022 debutează optimist, cu bucuria şi emoţia caracteristice primei zile de şcoală, dar şi cu o oarecare incertitudine cauzată de prelungirea pandemiei. În ciuda provocărilor impuse de contextul mondial al pandemiei, s-a demonstrat în anul şcolar precedent că educaţia nu se opreşte nici măcar pentru o zi, pentru că este un proces continuu. Educaţia se face cu sufletul, se face cu mintea deschisă, se face creativ şi cu mult curaj! Sunt valori pe care doar în şcoală le înveţi”, a menţionat Simion Hăncescu.
(sursa:www.edupedu.ro)