Companiile de gaze ar putea plăti despăgubiri clienților. În ce situații se pot da compensații și despre ce sume este vorba (PROIECT)

Distribuitorii de gaze naturale vor trebui să plătească anumite compensații clienților, dacă nu respectă anumite obligații sau standarde în relația cu aceștia, potrivit unor proiecte propuse de ANRE pentru consultare publică. Aceste compensații se acordă automat, nu la solicitarea clientului.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a declarat la Digi24 că este vorba despre două proiecte de reglementări, postate pe site-ul Autorității, pentru consultare publică.

„Pe parte de energie electrică e vorba de o completare a standardului deja existent. Propunem trei noi categorii de compensații în cazul consumatorilor casnici, cărora nu li se citește contorul cel puțin o dată la șase luni. În acest caz, distribuitorul va fi obligat să plăteascaă compensații de 100 lei dacă nu e respectat termenul.

În cazul consumatorilor care și produc energie electrică prin instalație proprie, centrale fotovoltaice, citirea în cazul lor trebuie să fie lunară, în caz contrar compensația propusă este de 30 de lei.

Pentru cei care au deja contoare care se citesc de la distanță, acestea pot fi citite în fiecare lună și trebuie puse la dispoziția acestor consumatori sisteme informatice unde se pot urmări consumul și situația contorului. Dacă nu se asigură aceste servicii, se plătesc 30 de lei pentru fiecare caz în parte”, a declarat vicepreședintele ANRE.

El a precizat că este vorba de o propunere de reglementare.

„Pentru gaze naturale, obligativitatea citirii e la maximum trei luni o dată. Propunerea este să se acorde compensații de 100 de lei pentru clienții cărora cel puțin la trei luni nu li se citește contorul.

Pentru a simplifica și reduce birocrația privind schimbarea furnizorului sau semnarea noilor contracte, standardele prevăd termene și pentru distribuție, nu doar pentru furnizor, pentru a confirma într-o singură zi lucrătoare depunerea unei solicitări de semnare a unui nou contract de distribuție de către noul furnizor ales sau un termen de două zile pentru a comunica data de la care se face schimbul furnizorilor. Dacă aceste termene nu se respectă, sunt propuse compensații.

Odată ce aceste termene au fost depășite, plățile se fac automat de către distribuitori odată cu următoarea factură din următoarea lună.

Sunt termene și pentru a răspunde reclamațiilor și sesizărilor clienților, așa cum e situația, de exemplu, când un client sesizează că nu are presiune corespunzătoare la gaze, la acea sesizare trebuie să se răsundă într-un anumit termen. Dacă se cere verificare la fața locului, aceasta trebuie să aibă loc în maximum cinci zile lucrătoare.

Am propus 20 de lei de compensații, iar pentru fiecare zi în plus față de acest termene încă 5 lei”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

(sursa:www.digi24.ro)