Dieta poate influența riscul și severitatea COVID-19

O dietă sănătoasă pe bază de plante este asociată cu un risc mai scăzut de a lua SARS-COV-2, iar în rândul persoanelor cu COVID-19 cu un risc mai mic de a prezenta forme severe.

Bolile metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2, au fost legate de un risc crescut de COVID-19, precum și de un risc crescut de a prezenta forme severe. Însă impactul dietei asupra acestor riscuri este necunoscut. Un studiu recent, condus de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts, a constatat că persoanele ale căror diete se bazau pe alimente sănătoase pe bază de plante au avut riscuri mai mici în ambele cazuri. Efectele benefice ale dietei asupra riscului de COVID-19 păreau relevante în special la persoanele care trăiesc în zone cu deprivare socioeconomică ridicată.

„Rapoartele anterioare sugerează că o nutriție deficitară este o caracteristică comună în rândul grupurilor afectate în mod disproporționat de pandemie, dar lipsesc datele privind asocierea dintre dietă și riscul și severitatea COVID-19”, a declarat dr. Jordi Merino, autorul principal al studiului, medic  la Unitatea de Diabet și Centrul pentru Medicină Genomică de la MGH.

Pentru studiu, Merino și colegii săi au examinat date de la 592.571 de participanți care locuiau în Marea Britanie și SUA și au fost recrutați din 24 martie 2020 fiind urmăriți până pe 2 decembrie 2020. La începutul studiului, participanții au completat un chestionar care întreba despre obiceiurile lor alimentare înainte de pandemie. Calitatea dietei a fost evaluată folosind un scor sănătos care pune accentul pe alimentele sănătoase din plante, cum ar fi fructele și legumele.

În timpul urmăririi, 31.831 de participanți au dezvoltat COVID-19. Comparativ cu indivizii din scorul cel mai scăzut al dietei, cei din scorul cel mai înalt au avut un risc cu 9% mai mic de a dezvolta COVID-19 și un risc cu 41% mai mic de a dezvolta forme severe de COVID-19.

„Studiul nostru sugerează că persoanele își pot reduce și riscul de a obține COVID-19 sau de a avea rezultate slabe, acordând atenție dietei lor”, a afirmat dr. Andrew Chan, gastroenterolog și șef al Unității de Epidemiologie Clinică și Translațională la MGH.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o relație sinergică între dieta slabă și privarea socio-economică crescută cu risc COVID-19, care a fost mai mare decât suma riscului asociat cu fiecare factor singur.

„Modelele noastre estimează că aproape o treime din cazurile de COVID-19 ar fi fost prevenite dacă una dintre cele două expuneri – dieta sau lipsa – nu ar fi prezentă”, spune Merino.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că strategiile de sănătate publică care îmbunătățesc accesul la alimente sănătoase și care abordează factorii determinanți sociali ai sănătății pot contribui la reducerea poverii pandemiei COVID-19.

„Descoperirile noastre sunt un apel către guverne și părți interesate să acorde prioritate dietelor sănătoase, altfel riscăm să pierdem decenii de progrese economice și o creștere substanțială a disparităților de sănătate”, e de părere dr. Merino, potrivit ScienceDaily.com.

(sursa:www.360medical.ro)