Un grup de experți de nivel mondial din domeniul sănătății au subliniat, într-un articol publicat în revista Lancet, că nu sunt de acord cu faptul că o mare parte a populației Statelor Unite ar avea nevoie de o a treia doză din oricare dintre vaccinurile anti-Covid disponibile, potrivit Fierce Pharma. Aceștia au menționat că informațiile pentru a susține strategia unei doze ”booster” sunt preliminare și dificil de interpretat. Pe de altă parte, dozele de vaccin ar putea salva mai multe vieți dacă ar fi distribuite către alte națiuni care nu au reușit să administreze nici măcar prima doză la nivelul întregii populații, au menționat experții.
De fapt, a administra o doză ”booster” populației prea devreme sau prea des poate avea propriile consecințe, au afirmat autorii articolului, având în vedere că unele vaccinuri au fost asociate unor efecte adverse rare, cum ar fi cazuri de miocardită, întâlnită după administrarea vaccinurilor ARN mesager.
”Dacă o a treia doză cauzează efecte adverse semnificative ar putea apărea implicații în ceea ce privește acceptarea vaccinurilor, dincolo de subiectul Covid-19”, au menționat oamenii de știință subliniind că administarea la întreaga populației a unei doze ”booster” ar trebui realizată doar dacă sunt dovezi clare că aceasta este decizia potrivită. În anumite situații, un ”booster” ar putea fi necesar, au spus autorii articolului; de exemplu, la persoanele cu sistem imunitar compromis care ar putea să nu răspundă adecvat la regimul dozei duble (Pfizer/Moderna) sau al unei doze singulare (Johnson&Johnson). Oricum, nu se cunoaște deocamdată dacă astfel de persoane imunodeprimate ar putea avea un beneficiu ca urmare a unei a treia doze a aceluiași vaccin sau a unui vaccin diferit.
(sursa:www.medicaacademica.ro)